Spring naar de content

Onderzoeken op de afdeling radiologie

Voor beeldvormend onderzoek is het nodig dat u een bezoek brengt aan de afdeling radiologie. Hier kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden. Beeldvormend onderzoek is de verzamelnaam voor verschillende onderzoeken waarmee lichaamsdelen in beeld worden gebracht, denk aan een röntgenfoto, een MRI, maar ook CT-scan of een echo.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Met dit onderzoek wordt uw borstweefsel onderzocht om eventuele afwijkingen op te sporen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog ( gespecialiseerd arts ) en een radiologisch laborant.

Klik hier om de folder over de mammografie te lezen.

Echografie

Wanneer de mammografie onvoldoende informatie geeft, vindt aansluitend een echografie van de borst plaats. Vooral bij jonge vrouwen heeft het borstklierweefsel een dichte structuur, waardoor een mammografie soms moeilijk te beoordelen is.

Lees hier de folder echografie.

Mammabiopsie of punctie

Wanneer op de mammografie en/of echografie een afwijking te zien is die nader onderzoek vereist, is een mamma-biopsie of een punctie nodig. Met behulp van echografie zoekt de radioloog de afwijking in de borst en/of de oksel op. Zo weet de radioloog precies waar de punctie of de biopsie moet worden verricht.

Lees hier de folders Biopsie mamma onder echogeleide en Biopsie mamma onder röntgengeleide.