Spring naar de content

Ondervoeding

Uit onderzoek blijkt dat 25 tot 40% van de patiënten die opgenomen worden in een ziekenhuis kampen met ondervoeding. Ook in ziekenhuis Bernhoven wordt veelvuldig ondervoeding geconstateerd. Er is sprake van ondervoeding als iemand onbedoeld gewichtsverlies heeft of een te laag gewicht heeft bij ziekte. Het gaat vaak om mensen die door een chronische ziekte niet in staat zijn om voor zichzelf te koken of boodschappen te doen, zoals bij kanker of COPD. Er is vaak verminderde eetlust, vermoeidheid en te weinig energie om te eten. Daarbij kan er nog eens sprake zijn van een verhoogde energiebehoefte. Ondervoeding kan ook acuut optreden, bijvoorbeeld als gevolg van een acute ziekte (trauma).

Het is voor zowel patiënt als ziekenhuis van belang dat een patiënt een goede voedingstoestand heeft. De patiënt zijn herstel verloopt sneller, heeft minder kans op infecties of complicaties, zodat hij/zij sneller naar huis kan. Dit is weer gunstig voor het ziekenhuis, omdat daarmee de opnameduur korter en de behandelingskosten lager zijn. Daarom worden alle patiënten (uitgezonderd de kraamvrouwen en de patiënten op de dagbehandeling) gescreend op ondervoeding en wordt indien nodig een afgestemd dieet aangeboden eventueel onder begeleiding van een diëtist.