Spring naar de content

Behandelingen

U kunt door verschillende oorzaken of situaties op de gipskamer terechtkomen. Bijvoorbeeld omdat u uw pols gebroken heeft of na een operatie. Bij veel letsels kan de eerste 24-48 uur de zwelling nog toenemen.

De eerste behandeling bestaat daarom dan ook uit een gipsspalk. Deze wordt gemaakt van het traditionele mineraalgips. De spalk zit niet volledig rondom zodat verdere zwelling van het lichaamsdeel mogelijk is. Om de zwelling te beperken, adviseren we u het aangedane lichaamsdeel hoog te houden en niet te belasten.

Na zeven tot tien dagen komt u terug naar de gipskamer en bij de behandelend arts. Tijdens deze afspraak wordt het verdere beleid bepaald. Dit kan bijvoorbeeld een tape, gips of afneembare spalk zijn. Dit hangt af van de aard van het letsel. Ook hangt het af van het letsel of u uw been mag belasten met onderbeengips. Naar verwachting zal het aangedane lichaamsdeel niet meer zwellen en kan er circulair kunststof gips worden aangelegd. (Circulair gips is gips dat helemaal rondom het letsel wordt aangebracht). Als u loopgips krijgt, mag u dit na een half uur belasten.

Wanneer bij een breuk van uw onderarm of pols een repositie (verbetering van de stand) onder verdoving heeft plaatsgevonden, wordt na zeven à tien dagen alleen een röntgenfoto gemaakt om de stand te controleren. Het wisselen van het gips gebeurt meestal na twee weken, wanneer de eerste botvorming heeft plaatsgevonden.