Spring naar de content

Kanker en voeding

Als u in behandeling bent voor kanker kunt u te maken krijgen met de afdeling Diëtetiek. Er zijn verschillende redenen waardoor u doorverwezen wordt naar de diëtist.

Zo kunnen er door uw ziekte  voedingsproblemen zijn, bijvoorbeeld minder eetlust, afkeer van bepaalde voedingsmiddelen, problemen met slikken en/of problemen met de passage van voeding. Hierdoor kan het eten van voedsel wijzigen en/of verminderen met ongewenst gewichtsverlies tot gevolg. Afvallen in korte tijd leidt tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Vaak kunnen behandelingen hierdoor minder goed verdragen worden. Verder kunnen de behandelingen zoals chemotherapie en bestralingen problemen geven met het eten en drinken. Denk maar aan smaak- en reukverandering, pijnlijke mond, misselijkheid, braken, verstopping en/of diarree.

De diëtist kan helpen om een volwaardige voeding te creëren, rekening houdend met uw eventueel aanwezige voedingsproblemen. De diëtist berekent wat u nodig heeft en stelt voedingsadviezen op afgestemd op uw persoonlijke situatie. In het verloop van de behandeling of herstel bekijkt u samen wat het resultaat is en stelt de diëtist zo nodig de adviezen bij. Wanneer daar reden voor is kan de specialist of oncologieverpleegkundige in Bernhoven u naar de diëtist verwijzen. 

Vrouwen kunnen na de behandeling voor borstkanker te maken krijgen met een ongewenste gewichtstoename. In Bernhoven behandelt de diëtist geen overgewicht. Als u hiermee te maken krijgt, kunt u terecht bij de diëtist bij u in de buurt met aandachtsgebied oncologie. Raadpleeg de website www.nvdietist.nl. Zoek daarop een diëtist met ervaring met kanker. Ga bij de diëtist na of u op eigen initiatief bij de diëtist terecht kunt of er een  verwijzing van een huisarts nodig is.

Ook zijn er websites over voeding en kanker die u misschien ook al op de goede weg kunnen brengen: