Spring naar de content

Incontinentie

Behandeling van prostaatkanker door operatie of bestraling kan gepaard gaan met plasklachten. Een van die klachten kan ongewild urine verlies (incontinentie) zijn, bijv. urineverlies bij drukverhogende (o.a. bij hoesten, persen) momenten, met name na de operatie danwel drangincontinentie (plotselinge drang om te plassen en niet uit kunnen stellen) na bestraling. Het is een veel voorkomende klacht. Vaak zijn deze klachten niet blijvend van aard of zullen in de loop van de tijd verminderen. Het kan echter wel uw dagelijks functioneren beïnvloeden.

Om deze last tot een minimum te beperken, krijgt u al in een vroeg stadium informatie en materiaal om u hierin te ondersteunen. Tevens bestaan er een aantal effectieve behandelingen voor incontinentie. U kunt denken aan bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen of een operatie. Welke behandeling voor u geschikt is, kunt u bespreken met uw behandelend arts. In geval van een operatie wordt u vooraf en na de operatie begeleid door een fysiotherapeut.

Verder bestaat er de mogelijkheid om met een van onze continentieverpleegkundigen in gesprek te gaan om tot een voor u zo goed mogelijke oplossing te komen. Indien gewenst kunnen wij hiervoor een afspraak maken.