Spring naar de content

Blijven bewegen 

Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Hier zijn verschillende redenen voor aan te voeren: Mensen die veel bewegen zijn fit en verdragen de behandelingen beter. Positieve effecten van meer bewegen zijn o.a.

  • minder vermoeidheid
  • meer energie
  • beter slapen
  • minder stress

Op weg naar herstel

  • U voelt zich onder andere beter, omdat u door meer te bewegen lichamelijk fitter bent. Een bijkomend voordeel is dat mensen sneller opknappen, waardoor ze weer sneller hun dagelijks activiteiten kunnen oppakken. Om voldoende te bewegen hoeft u echt geen lid te worden van een sportclub (maar dat kan natuurlijk wel!). Dagelijks een half uur stevig wandelen is al genoeg. Meer mag natuurlijk ook, want hoe meer u beweegt, hoe beter u zich vaak voelt. Dat komt omdat er door intensief bewegen bepaalde stoffen in je hersens vrijkomen, waar je je prettiger door voelt. In deze tijd mooi meegenomen! Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen en hoeveel voldoende is. 

Tijdens de aanvullende behandelingen zoals radiotherapie of chemotherapie kunt u veel hinder van vermoeidheid ervaren. Steeds meer wordt het duidelijk dat fysiek actief blijven tijdens de behandeling, hoe pittig ook, van heel veel waarde is. Echter: onzekerheid over wat kan en mag qua lichamelijke beweging, het bewaken van grenzen en angst om de arm over te belasten zorgen voor vragen. Bespreek dit met uw casemanager, het is mogelijk om de afdeling fysiotherapie in te schakelen. Kijk eens in deze folder van bewegen tijdens chemotherapie.

Binnen het ziekenhuis worden speciale informatie avonden gehouden voor mensen die zijn behandeld voor kanker. Zie ook de folder Kanker en hoe nu verder? Daarnaast werken we samen met fysiotherapeuten uit de regio die geschoold zijn voor oncologische zorgvragers. www.fyneon.nl Ook is er een samenwerking met Ciran. Deze stichting biedt revalidatieprogramma’s aan. www.ciran.nl Vraag uw casemanager gerust om meer informatie.