Spring naar de content

Seksualiteit

Kanker en de behandeling(en) daarvan kunnen invloed hebben op uw seksuele leven. Vroeg of laat krijgt een aantal mannen in het verloop van hun ziekte daarmee te maken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. U kunt bijvoorbeeld erectiestoornissen krijgen als gevolg van beschadigingen aan zenuwen en/of bloedvaten door de operatie of bestraling. Als gevolg van hormonale therapie kan de zin in vrijen verdwijnen, soms is dan het emotioneel en lichamelijk ook moeilijk om zin op te brengen om te vrijen.

Erectiestoornissen als gevolg van beschadiging

  1. Afhankelijk van de ernst van de beschadigingen kunnen deze problemen verholpen worden door bijvoorbeeld tabletten. De zenuwbanen en bloedvaten moeten nog wel (gedeeltelijk) intact zijn. Ze zorgen ervoor dat het krijgen van een erectie makkelijker gaat, maar werken alleen wanneer een geringe erectie nog aanwezig is.
  2. vacuum pomp +/- ring
  3. Bij complete beschadiging van de zenuwbanen zou een injectie in een zwellichaam van de penis kunnen helpen. Het gebruik van dit middel is alleen zinvol wanneer de bloedvoorziening van/naar de penis intact is. Het wordt voor de gemeenschap in de penis geïnjecteerd en de erectie kan hierdoor ruim een uur, soms langer, aanhouden.

Een nadeel van deze middelen kan zijn dat het enige tijd van te voren moet worden gebruikt en u uw seksuele activiteiten dus moet plannen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat u deze medicijnen zelf moet betalen.

Erectiestoornissen als gevolg van hormoontherapie of chirurgische castratie

Testosteron zorgt voor het seksuele verlangen (libido). Door de hormoontherapie is er een laag testosteron gehalte en na een chirurgische castratie is er geen testosteron meer aanwezig in het bloed. Dit zorgt voor libido verlies. Het verminderen of ontbreken van libido heeft gevolgen voor het krijgen van een erectie. Libidoverlies betekent dat u geen zin meer heeft in seks, u voelt er niets bij. Dit zou voor u en uw partner als een verlies kunnen worden ervaren.

Erectiestoornissen als gevolg van emotionele en of lichamelijke belasting

De erectieproblemen kunnen ook het gevolg zijn van onzekerheid over het eigen lichaam of relatieproblemen. Het is belangrijk om eerlijk met uw partner te praten over de veranderde situatie. Het zou ook kunnen zijn dat u door de ziekte erg vermoeid bent of pijn ervaart en het niet op kan brengen om te vrijen.

Het kan soms helpen om het vrijen te plannen op momenten dat het beter uitkomt (de ochtend is soms minder vermoeiend dan de avond) of maatregelen te treffen om bijvoorbeeld klachten te verminderen (pijnmedicatie). Of zoek samen met uw partner naar andere vormen van intimiteit.

Naast medicatie zijn er nog andere hulpmiddelen die zouden kunnen helpen met het hebben van gemeenschap. Veel mannen trekken het zich aan een erectie probleem te hebben, en schamen zich hiervoor. Het kan gevoelens van machteloosheid geven en dit zou weer kunnen leiden tot somberheid of depressie. Uw relatie zou onder druk kunnen komen staan. Soms is het raadzaam hulp in te schakelen van een psycholoog of seksuoloog.

Schroom niet om uw problemen bespreekbaar te maken met uw arts of verpleegkundige, zij kunnen u verder helpen door informatie verstrekking of eventueel doorverwijzing naar een andere hulpverlener.