Spring naar de content

Wat is prostaatkanker

Een lichaam bestaat uit miljarden cellen. Dagelijks sterven cellen af, en worden door celdeling weer vernieuwd. Zo kunnen bijvoorbeeld wonden genezen. Een enkele keer slaat deze celdeling op hol en ontstaat er een gezwel oftewel een tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige gezwellen. Goedaardige gezwellen groeien niet door andere weefsels heen en ze verspreiden zich niet door het lichaam. Een kwaadaardig gezwel kan door omliggende weefsels heen groeien. Uitzaaiingen zijn cellen die zijn losgelaten van een kwaadaardige tumor, elders in het lichaam tercht komen, en daar verder groeien als kwaadaardige tumoren. Een uitzaaiing wordt ook wel een metastase genoemd. Prostaatkanker is een kwaadaardige tumor in de prostaat die door kan groeien in de omgeving en kan uitzaaien via bloed en lymfe naar o.a. lymfeklieren en botten. Uitzaaiingen ontstaan meestal pas in een later stadium van de ziekte.

Prostaatkanker komt vrij veel voor, maar groeit meestal heel langzaam. In Nederland wordt er jaarlijks bij ongeveer 9.000 mannen de diagnose prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70% van deze mannen is 65 jaar of ouder. Bij zeer oude mannen komt het nog vaker voor, maar omdat het zo langzaam groeit ondervinden de meeste van hen er geen hinder van, de kans om te overlijden aan prostaatkanker is dan ook veel kleiner dan overlijden aan een andere oorzaak.

Over de oorzaak van prostaatkanker is nog maar weinig bekend. Mogelijk spelen mannelijke hormonen en milieufactoren een rol, maar wetenschappelijk is dat niet bewezen. In 5 tot 10% van de mannen met prostaatkanker speelt erfelijke aanleg een rol. Van erfelijke aanleg is sprake wanneer bij twee of meer direct verwante familieleden (broer, vader, neef, oom, grootvader) prostaatkanker is vastgesteld en of de leeftijd 55 van de direct verwant familieleden boven of onder de 55 lag toen zij prostaatkanker kregen.

Prostaatkanker wordt in ieder geval niet veroorzaakt door:

         -Zelfbevrediging (masturbatie)

         -Sterilisatie (vasectomie)

         -Wisselende seksuele contacten

         -Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), dus ook niet door aids of HIV

         -Bovendien is prostaatkanker is niet besmettelijk