Spring naar de content

Revalidatie en kanker

Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De oncologische revalidatiebehandeling heeft als doel uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren. De revalidatie helpt u om een nieuwe balans te vinden. U kunt behoefte hebben aan revalidatie in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na de behandeling, maar ook in de (langdurige) palliatieve fase.

U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan om uw functioneren te verbeteren na of tijdens een behandeling bij kanker. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zelf uw sporten (weer) op te pakken en dit rustig aan op te bouwen. U kunt hierbij gebruik maken van de tips die beschreven worden in de folder Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje). Deze folder kunt u vinden op de website van Bernhoven of u kunt ernaar vragen aan uw casemanager. Ook kunt u tips vinden op de website www.bewegenenkanker.nl en u zou bijvoorbeeld ook mee kunnen doen aan Nederland in beweging van Omroep Max.

Het kan ook zijn dat u merkt dat uw conditie niet herstelt of dat u erg moe blijft. Ga dan hierover in gesprek met uw casemanager. Aan de hand van de lastmeter kan zij/hij dan samen met u kijken hoe het staat met de last die u ervaart van uw verminderde functioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen tijdens het revalideren. In overleg met uw casemanager kunt u samen kijken wat het beste bij u en uw situatie past.

  1. Begeleiding van uw casemanager
  2. Verwijzing naar een fysiotherapeut, diëtiste of maatschappelijk werker bij u in de buurt. U krijgt van uw behandelaar hiervoor een verwijzing. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut geschoold is in oncologische zorg, dit kunt u nagaan op de volgende websites: www.fyneon.nl en www.onconet.nl
  3. In verband met de vergoeding is het van belang dat u zelf bij uw zorgverzekeraar informeert of u hiervoor bent verzekerd.
  4. Verwijzing naar een organisatie gespecialiseerd in meer complexe revalidatie. Samen met u kijken we welke organisatie het beste bij uw wensen past.
  5. Verwijzing naar een revalidatie centrum, dit gebeurt alleen indien er sprake is van zeer complexe revalidatie.

Met vragen over oncologische revalidatie kunt u contact opnemen met de casemanager oncologie.

Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 9.45 en tussen 14.00 - 15.00.

Telefoonnummer: 0413 - 40 22 90

Of u kunt een mail sturen met daarin uw vraag naar cm-onco@bernhoven.nl