Spring naar de content

De zaadbal

De penis, balzak en prostaat vormen samen de mannelijke geslachtsorganen. De zaadballen zitten samen met twee kleinere bijballen in de balzak. De bijballen liggen aan de achterkant van de zaadballen. Zaadballen worden ook wel teelballen, testikels of testes genoemd. Een ander woord voor balzak is scrotum. In de zaadballen worden mannelijke hormonen en zaadcellen geproduceerd. In de zaadballen ontstaan zaadcellen en deze rijpen uit in de bijballen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met het zaadvocht. Zaadvocht wordt in de prostaat gemaakt. Samen wordt dit sperma genoemd. Bij een zaadlozing komt het sperma via de penis naar buiten.

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker is een woekering van cellen in een van de zaadballen. Andere woorden voor zaadbalkanker zijn teelbalkanker of testiscarcinoom. Zaadbalkanker is een zeldzame ziekte maar de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Incidenteel komt het ook voor op oudere leeftijd. Vroege ontdekking en snelle behandeling is erg belangrijk. Het maakt de kans op genezing groter. Er is weinig bekend over de oorzaken van het ontstaan van zaadbalkanker. Het ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Tumoren uit deze cellen heten daarom ook wel kiemceltumoren. Soms ontstaat zaadbalkanker ook uit andere cellen van de zaadbal. Dit zijn hele zeldzame soorten zaadbalkanker. Deze informatie gaat alleen over kiemceltumoren in de zaadballen. Het type tumor kan alleen worden vastgesteld door het onderzoeken van het weefsel van de zaadbal.

Soorten kiemceltumoren

De kiemceltumoren in de zaadbal worden in twee groepen ingedeeld:

  • seminoom: ontstaat in het binnenste deel van de zaadbal, daar waar de zaadcellen worden gemaakt.

Ongeveer 50 procent van alle zaadbaltumoren is een seminoom.

  • non-seminoom: dit is een verzamelnaam voor andere kiemceltumoren dan het seminoom.

Symptomen

Zaadbalkanker kun je zelf ontdekken. De bal kan iets groter zijn en soms is er een knobbel(s) voelbaar in je zaadbal. Deze kunnen pijnlijk zijn, maar het hoeft niet. Sommige mannen hebben klachten door uitzaaiingen van zaadbalkanker, maar dit is uiterst zeldzaam :

  • buik- of rugpijn
  • een zwelling van de borstklier of rond de tepel
  • kortademigheid
  • pijn op de borst
  • hoesten en bloed opspugen

Het is belangrijk om bij veranderingen aan je zaadballen meteen naar de huisarts te gaan. Mocht het zaadbalkanker zijn, dan is het meestal goed te genezen als je er op tijd bij bent.

Misverstanden

Zaadbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie) of door andere seksuele activiteiten.

Zaadbalkanker is geen geslachtsziekte. Zaadbalkanker is niet besmettelijk. Ook niet als er bij het vrijen sperma in of op het lichaam van de partner komt.