Spring naar de content

Veelgestelde vragen Regionaal Pijn Centrum

Tussen een eerste afspraak en een eventuele behandeling zit circa één tot drie weken.

Er zijn verschillende behandelmethoden. Allereerst wordt er vaak een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmer ingespoten. Het effect van de verdovingsvloeistof kan direct pijnvermindering geven, wat meestal na enkele uren verdwijnt. De ontstekingsremmer heeft vervolgens 3 tot 5 weken nodig om in te werken.

Bij een behandeling met warmte (radiofrequent) treedt het effect eveneens na 3 tot 5 weken op. In veel gevallen treedt er direct na de behandeling pijn op. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt bijna altijd. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Het effect van beide behandelmethoden is verschillend per patiënt. Soms is het effect minimaal en kan een andere behandeling noodzakelijk zijn. Vaak treedt er een belangrijke vermindering van de pijnklachten op, een enkele keer zal de pijn volledig verdwijnen.

De pijn komt meestal na verloop van tijd terug. Soms is dit al na enkele maanden, maar soms ook na jaren.

Afhankelijk van de aandoening bepaalt de specialist of u de behandeling mag ondergaan. In de meeste gevallen zal uw lichamelijke conditie een behandeling niet in de weg staan.

Als u bloedverdunners krijgt waarvoor u naar de trombosedienst gaat (Acenocoumarol en Marcoumar) zult u deze meestal moeten stoppen voor een behandeling. Dit geldt ook voor het medicijn Plavix. De specialist informeert u hierover. Ascal en Persantin hoeven meestal niet gestopt te worden.

Hoe snel u behandeld wordt, is afhankelijk van uw klachten. Van sommige aandoeningen is bekend dat direct behandelen een beter resultaat geeft. In andere gevallen wordt eerst getracht de pijn te verlichten met medicijnen. Bij klachten van het bewegingsapparaat kan fysiotherapie een goede behandelingsmethode zijn.

Als mogelijke complicatie kan plaatselijk een tijdelijke vermindering van het gevoel in de huid optreden. Vaak zal na enkele weken het gevoel vanzelf langzaam terugkeren. Uiterst zelden treedt een krachtsvermindering op.

Bij bepaalde behandelingen kan onbedoeld het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Deze complicatie kan hoofdpijnklachten geven die meestal weer vanzelf overgaan.