Spring naar de content

Bernhoven is defecatie expertisecentrum

Het Defecatie Expertise Centrum is opgericht voor patiënten met incontinentie voor ontlasting en obstipatie. Defecatie is de medische term voor stoelgang. Incontinentie voor ontlasting wordt medisch aangeduid als fecale incontinentie en obstipatie betekent verstopping. Bernhoven is een van de zeven ziekenhuizen in Nederland dat is erkend als defecatiecentrum.

Als u te kampen heeft met ontlastingproblematiek, bent u niet de enige. Verlies van ontlasting of het vasthouden hiervan komen vaker voor dan men denkt. Maar liefst één op de tien mensen krijgt op enig moment in het leven te maken met verlies van ontlasting Gelukkig bestaan er wel effectieve behandelingen voor.

Wat is fecale incontinentie en obstipatie?

Als uw darmen of kringspieren om de een of andere reden niet goed functioneren, kunt u last krijgen van ontlastingsincontinentie of chronische obstipatie, of misschien zelfs van beide. Dit zijn nog steeds onderwerpen waar een taboe op rust.

Toch zijn er veel mensen die er last van hebben.

Fecale incontinentie is het medische begrip die de onwillekeurige afvoer van darminhoud (fecaal, gassen of winden) beschrijft. Er is sprake van zware fecale incontinentie als u tenminste wekelijks vaste of vloeibare ontlasting ongecontroleerd verliest.

Obstipatie (verstopping) is een van de meest voorkomende darmproblemen: meer dan de helft van de mensen krijgt er op enig moment mee te maken. Gemeld wordt dat één op de vijf mensen zelfs lijdt aan chronische (langdurige) obstipatie.

Er kan ook sprake zijn van een neurogene aandoening. Dat wil zeggen dat er problemen ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld een beroerte, een ongeval of een hersenoperatie. Een neurogene aandoening heeft ook een negatief effect op de passagetijd door de dikke darm, zodat chronische obstipatie kan ontstaan. In het algemeen wordt de passagetijd bijna twee keer zo lang met als gevolg dat er teveel water wordt opgenomen. De ontlasting wordt hard en droog. Het wordt moeilijker, en in sommige gevallen ook pijnlijker, om de ontlasting uit te drijven.

Het niet kunnen regelen van de ontlasting geeft frustratie en heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk dat u een behandeling vindt waar u baat bij heeft.

Het spijsverteringsstelsel

Uw spijsverteringsstelsel omvat alle organen die betrokken zijn bij de afbraak van het voedsel, de opname van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen.

Het voedsel wordt in de maag afgebroken tot kleinere delen en maagsappen worden toegevoegd. Het voedsel, dat nu vloeibaar is, wordt naar de dunne darm getransporteerd. Daar vindt de verdere vertering plaats en worden voedingsstoffen opgenomen.

In de dikke darm (het colon), worden water en zouten opgenomen, zodat de voedselbrij indikt en zo ontlasting wordt. De ontlasting wordt vervolgens door samentrekkende darmbewegingen, de peristaltiek, naar het rectum getransporteerd. Gemiddeld heeft u drie  tot vier grote peristaltische bewegingen per dag.

De tijd die het kost om het voedsel door het spijsverteringskanaal te vervoeren wordt de passagetijd genoemd. Bij vrouwen is de passagetijd gemiddeld 2,4 dagen en bij mannen 1,9 dagen.

Wanneer de ontlasting in het laatste stukje van de dikke darm komt: de endeldarm (rectum), registreren zenuwuiteinden dat de darmwand uitzet. Vervolgens wordt een signaal naar de hersenen gestuurd, zodat u weet dat het tijd is om naar het toilet te gaan.

Diagnostiek

Als u continentieproblemen heeft, neemt u voor hulp, advies, een diagnose of een behandeling normaal gesproken contact op met uw huisarts of gezondheidscentrum. U kunt eventueel ook een afspraak maken bij een Defecatie Expertise Centrum. Vrouwen kunnen met een gynaecoloog of verloskundige praten over bekkenbodemtraining en het behouden van de continentie tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

Om vast te stellen wat de aard en de ernst van uw klachten zijn, stelt de dokter u bij uw eerste bezoek allerlei vragen over uw toiletpatroon. Geen zorgen, incontinentieproblematiek is een veel voorkomend probleem, artsen zullen niet raar opkijken wanneer u uw probleem bespreekbaar wilt maken.

Behandelmethode

Als u last hebt van fecale incontinentie of obstipatie, hoeft u de onaangename gevolgen niet passief te accepteren. Afhankelijk van de soort en zwaarte van uw aandoening, bestaan er verschillende behandelmogelijkheden die u weer kunnen helpen aan een normaal alledaags leven.

Uw arts kiest samen met u een behandelmethode die voor u het meest succesvol zal zijn. De keuze van één of meerdere behandelmethodes hangt hierbij af van onder meer uw leeftijd, uw gezondheid en uw persoonlijke voorkeur.

Hieronder vindt u de meest gangbare behandelmethodes terug:

  1. Gedragstherapie / Dieet
  2. Medicatie
  3. Darmspoelen
  4. Operatief ingrijpen (sfincter herstellend)
  5. Neuromodulatie
  6. Stoma

Waar kunt u terecht?

Binnen Nederland kunt u voor advies of hulp bij uw darmproblematiek op verschillende locaties terecht, zowel in aangesloten ziekenhuizen als revalidatiecentra.. De artsen en verpleegkundigen die daar werken behandelen en begeleiden u zodat u weer op een geregeld moment uw ontlasting heeft.

Op dit moment zijn al negen centra aangesloten in het DEC-netwerk waaronder het AZM Maastricht en het AMC Amsterdam, maar ook regionale ziekenhuizen als Bernhoven in Uden en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal.

Voor de beste aansluiting bij u in de buurt kunt u alle locaties met hun bijbehorende expertise terugvinden op de website www.darmzaken.nl