Spring naar de content

Wondzorg

Waarom hebt u een afspraak bij de wondverpleegkundige?

U bent onder behandeling bij één van de chirurgen van Bernhoven voor uw wond. Het kan zijn dat u alleen voor deze wond onder behandeling bent bij de chirurg, bijvoorbeeld een wond aan de voet bij suikerziekte of een doorligwond (decubitus). Het kan ook zijn dat u wond heeft doordat u een operatie heeft gehad. Bijvoorbeeld een open buikwond. Wanneer u dus een wond hebt komt u bij de wondverpleegkundige op de wondpoli. Deze wondpoli bevindt zich op route 50 (polikliniek chirurgie) en is vijf dagen in de week van maandag tot en met vrijdag open.

Voor de wondpoli een afspraak gemaakt worden.

De eerste afspraak op de wondpoli

De eerste keer dat u op de wondpoli komt, ziet u altijd de chirurg samen met de wondverpleegkundige. U moet een verwijzing hebben van uw huisarts om gepland en gezien te worden op de wondpoli. Op deze eerste afspraak stellen de chirurg en de wondverpleegkundige u verschillende vragen over uw wond en uw gezondheid.

De wondverpleegkundige maakt uw wond schoon. De wondverpleegkundige maakt een behandelplan voor uw wond en stemt dat af met de chirurg, dit kan samen met het behandelplan van de chirurg lopen. Het kan gebeuren dat u maar één keer bij de chirurg komt en daarna alleen nog bij de wondverpleegkundige. Het kan ook voorkomen dat de chirurg elke keer meekijkt als u op controle komt.

De wondzorg

De wondverpleegkundige maakt een behandelplan voor uw wond. Zij stemt af met u of u de wond zelf gaat verzorgen of dat de thuiszorg dit moet gaan doen. Als de thuiszorg de wond gaat verzorgen, draagt de wondverpleegkundige deze zorg op papier en soms mondeling over aan de thuiszorg.

Zo nodig schakelt zij de wondverpleegkundige van de thuiszorg in. Ook weet de wondverpleegkundige u te vertellen hoe het in zijn werk gaat over verbandmateriaal, vergoedingen, thuiszorg etc. Zij bespreekt samen met u het plan van aanpak en legt dingen uit. Ook zorgt de wondverpleegkundige dat u de recepten voor het wondmateriaal krijgt. Daarna maakt de wondverpleegkundige nieuwe afspraken om regelmatig uw wond te beoordelen en het plan bij te stellen.

Voor wie werkt de wondverpleegkundige?

De wondverpleegkundige werkt nauw samen met de chirurg. Dit kan de vaatchirurg zijn wanneer uw wond is ontstaan door vaatlijden of suikerziekte. Ook met de maag/darm chirurg als uw wond is ontstaan is een buikoperatie. Niet alle patiënten met een wond komen bij de wondverpleegkundige. Als uw wond is gehecht hoeft u meestal niet naar de wondverpleegkundige.

De wondverpleegkundige is er met name voor patiënten bij wie de wond binnen 2 a 3 weken niet dicht is of bij wie verwacht wolrdt dat de wond niet binnen de termijn van 2 a 3 weken dicht zal zijn. U kunt alleen een afpraak maken met de wondverpleegkundige als u al onder behandeling bent bij een van de chirurgen van Bernhoven

Wie is de wondverpleegkundige?

De wondverpleegkundige is een verpleegkundige met een speciale opleiding wondzorg. Er zijn twee wondverpleegkundigen, Wietske van Dongen en Esther Gesthuizen.

Bereikbaarheid

U kunt de wondverpleegkundige tijdens werkdagen bereiken op 0413 - 40 26 50, mailen kan ook naar: wondzorg@bernhoven.nl