Spring naar de content

Veelgestelde vragen KNO

Duurt een loopoor langer dan een paar dagen dan kunt u oordruppels (Sofradex) halen bij uw apotheek; een week lang drie maal daags druppelen. Verminderen de klachten niet, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO.

Nee, dit wordt afgeraden omdat het meeste zwemwater niet schoon is. Haren wassen mag wel, bij voorkeur met oordopjes of een propje vette watten in de oren.

Nee en ja. Dit ligt eraan hoe lang geleden uw kind geopereerd is:

 • Drie tot vijf dagen na de operatie mag uw kind niet zwemmen.
  Na de operatie mogen de oren niet nat worden. Voorzichtig douchen met een propje vette watten in de oren of een badmuts mag wel. 
 • Na vijf dagen na de operatie mag uw kind wel zwemmen.
  Let op: zwemmen kan, maar duiken is niet verstandig.

Heeft uw kind klachten tijdens het zwemmen? Dan kan het eventueel oordopjes gebruiken. Maar dit hoeft niet bij voorbaat.

U hoeft niets te doen. Alleen bij klachten maakt u een afspraak bij de polikliniek KNO.

Dit verschijnsel heeft geen behandeling nodig. De buisjes groeien vanzelf uit het trommelvlies. Meestal gebeurt dat tussen een half jaar en een jaar na het plaatsen. Het kan ook korter of langer duren. De buisjes kunnen nog langere tijd in de gehoorgang blijven liggen/plakken in het oorsmeer.

Keelpijn na het verwijderen van de keelamandelen is een normaal verschijnsel. De keelpijn kan zelfs verergeren, twee tot drie dagen na de ingreep. U kunt last houden van keelpijn tot zo’n anderhalve week na de ingreep.
U kunt de keelpijn als volgt verzachten:

 • Gebruik de voorgeschreven pijnstiller volgens voorschrift;
 • Drink veel koude vloeistoffen.

Ondanks de keelpijn is het noodzakelijk dat uw kind regelmatig drinkt. Geef uw kind:

 • Koude dranken die koolzuurarm en niet ‘scherp’ zijn.
  Denk aan ijswater met limonadesiroop of appelsap (geen sinaasappelsap!). 
 •  Waterijsjes.

Dit geeft verkoeling en werkt verzachtend. Ook voorkomt dit infectie en nabloeden.

Als uw kind onvoldoende drinkt, bel dan naar de polikliniek KNO. Als uw kind dreigt ‘uit te drogen’, moet het worden opgenomen.

Oorpijn is een normaal verschijnsel na deze ingreep. Meestal verdwijnt de oorpijn enkele dagen na de operatie. Eventueel kunt u uw kind de voorgeschreven pijnstillers geven.

Uw kind mag de eerste week na de operatie alweer naar buiten. Maar uw kind moet dan wel rustig aan doen, om een eventuele nabloeding te voorkomen.

Wat u moet doen, is afhankelijk van de reactie. Is de zwelling kleiner dan acht centimeter, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Is de zwelling groter dan acht centimeter, neem dan contact op met de polikliniek KNO.

Dit is afhankelijk van het soort operatie dat u hebt gehad. In de voorlichtingsfolder die u heeft meegekregen, staat hoe lang u moet spoelen.

Let op. Voor al deze operaties geldt het volgende: 

 • Naarmate de neus schoner wordt (minder bloed en korsten) mag u het spoelen afbouwen.
 • De eerste drie dagen na de operatie moet u een bloeding als volgt voorkomen:
  • Snuit niet uw neus.
  • Niet tillen, bukken of persen.