Spring naar de content

Vrijleggen en ligeren van tanden

Wanneer de tand of kies nog verstopt zit in de kaak, zal de kaakchirurg deze vrijleggen en ligeren. Ligeren is het aanbrengen van een metalen slotje op de betreffende tand of kies, zodat de orthodontist deze onder spanning kan laten zakken tot de juiste plaats.

Voorbereiding op de behandeling

  • Plan geen belangrijke dingen op de dag van behandeling en de dag erna. Dus sporten, vergaderingen en etentjes even uitstellen. De meeste mensen hebben ongeveer twee tot drie dagen last na een behandeling. Daarna gaat het geleidelijk aan beter met de dag.
  • Zorg dat er thuis ijs klaar ligt, zodat u kunt koelen bij thuiskomst.
  • U kunt eventueel een uur voor de behandeling paracetamol innemen (lees de bijsluiter voor dosering). U krijgt van ons een recept mee na de behandeling. 

Hoe verloopt de behandeling?

U wordt na het verdoven naar de poliklinische operatiekamer (POK) gebracht, waar u wordt afgedekt met een doek. Wanneer de verdoving is ingetrokken, zal de poliklinische behandeling plaatsvinden.

Wanneer het goed verdoofd aanvoelt, wordt er een luikje gemaakt in het tandvlees. De tand wordt uitgegraven en vrijgemaakt van het weefsel rondom. Er wordt een zuur (ets) aangebracht op de tand om deze ruw te maken, zodat de lijm beter hecht.

LigerenVervolgens wordt de bracket vastgeplakt op de tand en de lijm wordt uitgehard met UV–licht. De bracket is voorzien van een ijzerdraadje dat wordt vastgemaakt aan de beugel (als deze al geplaatst is door de orthodontist) of er een wondverband aangebracht op deze plek. De orthodontist kan dan de bracket met ijzerdraad aan de beugel vastmaken en de tand op de juiste plaats brengen. 

Nazorg

  • U krijgt pijnstillers en een mondspoeling mee;
  • De pijnstiller kunt u meteen bij thuiskomst innemen;
  • De mondspoeling kunt u na 24 uur starten;
  • Koelen met ijs beperkt de zwelling. Wij raden u aan om de ijsblokjes of het coldpack te voorzien van een doekje in verband met bevriezing van de huid.