Spring naar de content

Röntgenonderzoeken

De bekendste röntgenfoto’s zijn die van botten, longen of buik. Daarnaast kennen we bijvoorbeeld de mammografie: een foto van de borsten. Deze wordt o.a. gebruikt bij de opsporing van borstkanker.

Contrastmiddel

De afdeling past bij röntgenonderzoek vaak contrastmiddel toe. Wanneer afbeeldingen nodig zijn van uw maagdarmstelsel, wordt hiervoor bariumpap gebruikt. Dit is een witte krijtachtige pap. Contrastmiddel is ook nodig om gewrichten, nieren, blaas en bloedvaten beter in beeld te brengen. Deze jodiumhoudende contractvloeistof wordt dan via de huid in het gewricht ingespoten of in een ader in de elleboog. Het middel verdwijnt uit het lichaam via de nieren en de blaas.

Risico’s en bijwerkingen

Teveel röntgenstraling is schadelijk voor het lichaam. Nu is het niet zo dat één röntgenfoto al een schadelijk effect heeft. De gebruikte hoeveelheid röntgenstraling is daarvoor eenvoudigweg te klein.

Toch is alles erop gericht te voorkomen dat mensen onnodig röntgenstraling ontvangen. Uit voorzorg raden we zwangere vrouwen aan alleen röntgenonderzoek te ondergaan als dat echt nodig is. En een persoon die de patiënt begeleidt naar de afdeling Radiologie, is bij voorkeur niet bij het röntgenonderzoek zelf aanwezig. De afdeling maakt zonodig een uitzondering voor mensen die kleine kinderen begeleiden. Zij krijgen ter bescherming een loodschort aan.