Spring naar de content

De verpleegkundig reumaconsulent

Als u onder behandeling bent van een van de reumatologen van ons centrum, kan het toch voorkomen dat uw vragen of problemen hebt in verband met uw ziekte. De verpleegkundig reumaconsulent Franka Hoeks kan u hierbij helpen. Een verpleegkundig reumaconsulent is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de zorg voor reumapatiënten. Zij geeft informatie, advies en ondersteuning aan mensen met reuma en hun naaste gezinsleden.
Zij houdt spreekuur op beide locaties en is bereikbaar voor alle patiënten die onder behandeling zijn bij de reumatoloog.

Wat kan de verpleegkundig reumaconsulent voor u doen?

U kunt een beroep doen op de verpleegkundig reumaconsulent als u behoefte hebt aan informatie of advies.
Zoals:

  • Hoe kan ik mijn medicijnen het beste innemen?
  • Hoe ga ik om met ontstoken gewrichten?
  • Heeft voeding iets te maken met reuma?
  • Ik kan de kraan niet openen. Is daar iets aan te doen?

De verpleegkundig reumaconsulent biedt ook een luisterend oor voor problemen die de ziekte met zich meebrengt. Wie last krijgt van reuma heeft immers niet alleen met lichamelijke klachten te maken. Er verandert vaak veel voor een reumapatiënt en zijn of haar omgeving. Daarbij kan steun heel welkom zijn. Er kunnen vragen zijn over huishoudelijke hulp of woningaanpassing. Ook kunnen er vragen over de werksituatie ontstaan.
De verpleegkundig reumaconsulent zoekt samen met u de weg naar een mogelijke oplossing of wijst de weg naar instanties zoals thuiszorg, gemeente of patiëntenvereniging. Kortom: u kunt terecht met de meest uiteenlopende vragen over alles wat met reuma te maken heeft. Ook uw partner is welkom.

De verwijzing naar de verpleegkundig reumaconsulent

Voor een eerste gesprek met de verpleegkundig reumaconsulent wordt u verwezen door uw reumatoloog, maar u kunt ook zelf aan uw reumatoloog om een verwijzing vragen. Uw eerste gesprek met de reumaconsulent is informatief en duurt een uur. Afhankelijk van de problemen of vragen zal er een vervolgafspraak gemaakt worden. Een vervolgafspraak duurt een half uur. Het is raadzaam om eventuele vragen alvast op te schrijven en mee te nemen. De consulent zal samen met u zoeken naar oplossingen voor de vragen en problemen waarmee u zit. Desgewenst kan de reumaconsulent contact opnemen met andere disciplines.

  • Franka Hoeks: dinsdag en woensdag in Uden en vrijdag in Oss aanwezig.

De verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige die een master opleiding heeft gevolgd. Het is een relatief nieuw beroep. Een verpleegkundig specialist kan medische en verpleegkundige zorg en behandelingen combineren. De verpleegkundige behandeling bestaat binnen de reumatologie bijvoorbeeld uit het bespreken van leefstijl, beweging, ondersteuning bij problemen op het werk, huishouden en in het sociaal verkeer. De medische behandeling richt zich binnen de reumatologie vooral op het onder controle krijgen en houden van de ontstekingsziekte. Vooral over de medische behandeling heb ik veel bijgeleerd de afgelopen twee jaar. Door de combinatie van medische én verpleegkundige zorg zou dit kunnen leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven.

  • Carine Vogel: maandag Uden, dinsdag Oss en donderdag in Uden aanwezig.