Spring naar de content

Veelgestelde vragen Urologie

Hiervoor kunt u contact opnemen met Opnameplanning:  0413 - 40 19 17.

Hier weet men meer over wachttijden en planning.

Vrijwel alle nierstenen worden tegenwoordig ‘endoscopisch’ geopereerd, met een kijkoperatie. Hierbij wordt, via uw zijde, een buisje in de nier gebracht. Met dit buisje worden de nierstenen vergruisd en verwijderd. Hierdoor houdt u aan de operatie geen grote littekens over (in vrijwel alle gevallen). Lees de folder 'Percutane niersteenverwijdering'

Ik ben recent geopereerd aan mijn prostaat. Nu moet ik rennen naar de WC, en soms zie ik bloed in mijn urine. Is dat normaal?

Ja, zowel na een TUR-P als een open prostaatoperatie komen deze klachten voor. Dit zal zes tot acht weken duren.

Ik heb recent een vasectomie ondergaan. Nu voel ik een pijnlijke schijf bij de hechting, waar zelfs pus uit komt. Wat moet ik doen?

Deze klacht komt vaak voor. Ongeveer vijf dagen na de ingreep kunt u dan het beste langdurig in bad gaan. De hechtingen lossen dan eerder op en de ontsteking kan genezen.

Ik heb een goedaardige vergroting van de prostaat. Hiervoor word ik geopereerd. Geeft die operatie kans op incontinentie of impotentie?

De kans op deze complicaties is erg klein. In minder dan 4 % van de gevallen komen deze complicaties voor.

Ja, voor de meeste vormen van urine-incontinentie is een uitstekende behandeling mogelijk. U kunt bijvoorbeeld behandeld worden met medicijnen, fysiotherapie of een operatie.

Ga met deze klacht naar uw huisarts. Deze zal u zeker doorverwijzen naar de uroloog. Bloed bij de urine is een klacht die verder onderzocht moet worden.

Ja. U kunt hiervoor naar uw huisarts gaan, of naar een uroloog.