Spring naar de content

Een dag uit het leven van... Mariëlle Bartholomeus, neurologe


‘Het is vaak puzzelen naar de diagnose’

De neuroloog houdt zich bezig met patiënten met aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals migraine, epilepsie, hernia, dementie, carpale tunnelsyndroom en beroerte. Meer zeldzame en chronische aandoeningen zijn Multiple Sclerose en Parkinson.

Ik begin de dag rond een uur of acht met een kop koffie terwijl ik de overdacht van de afgelopen nacht bekijk. Vandaag doe ik gezamenlijk spreekuur op de polikliniek met de neurochirurg van het St. Elizabeth Ziekenhuis Tilburg. Met hem bekijk ik de neurologische patiënten bij wie we een operatie overwegen. De patiënten stromen één voor één binnen. De eerste patiënt heeft klachten van een tintelende hand. Hij heeft veel last en kan er niet van slapen. Het onderzoek van de zenuwen wijst op het carpale tunnelsyndroom, een aandoening waarbij een zenuw in de hand bekneld wordt. De neurochirurg legt de operatie uit die de man binnenkort zal ondergaan.

De volgende patiënt is een veertigjarige timmerman met tintelingen en pijn in zijn been. Ik luister aandachtig naar zijn verhaal. De neurochirurg en ik bekijken de MRI-scan en de uitslagen van het lichamelijke onderzoek. Het blijkt een hernia te zijn. We adviseren de man fysiotherapie en medicatie tegen de pijn. We spreken af dat ik hem binnen twee weken bel om te bespreken hoe het met hem gaat.

Na een hele ochtend op de polikliniek voer ik, na de lunch, een electromyogram (EMG) uit op het laboratorium. Dit is een spier- zenuwonderzoek waarbij de elektrische activiteiten van verschillende spieren en zenuwen worden geregistreerd. Ik bekijk de uitslag van een EMG van een patiënt van tachtig jaar met tintelende handen en voeten. Het is vaak puzzelen naar de diagnose door goed doorvragen, observeren en luisteren. Uit het onderzoek blijkt dat de patiënt lijdt aan een neuropathie. Ik schrijf medicijnen voor.

Tussendoor heb ik overleg met het ALS centrum over een man die ik gisteren zag. Zijn klachten doen mij denken aan Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS). De collega's aldaar gaan de man verder onderzoeken.
Aan het eind van de dag heb ik nog een familiegesprek over een vijfenzeventig jarige man die een beroerte heeft gehad. De grote vraag is of hij nog zelfstandig kan wonen. We spreken af dat de man voor een korte revalidatie naar verpleegtehuis de Watersteeg gaat.

De dag vliegt voorbij. Rond zes uur is het tijd om naar huis te gaan, nog net op tijd voor de zwemles die om half 7 begint!