Spring naar de content

Een dag uit het leven van… Jart Diris, klinisch chemicus


Een klinisch chemicus is een laboratoriumspecialist en is zowel analytisch als medisch geschoold. Hij beoordeelt afwijkende testuitslagen en adviseert huisartsen en specialisten over mogelijke testen en onderzoeken.

Rond acht uur ben ik in het ziekenhuis en start met het doornemen van afwijkende testuitslagen van de afgelopen nacht. Alle testuitslagen worden verwerkt door het computersysteem. Er wordt automatisch een selectie gemaakt van interessante en afwijkende uitslagen. Er is een testuitslag waarbij ik direct actie moet ondernemen. Een lichte afwijking in het bloed kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een beginnende leukemie. Hierover bel ik de huisarts van de patiënt die verdere actie naar de patiënt onderneemt.

Een andere uitslag waar ik actie op moet ondernemen is die van een patiënte die voor de derde maal dezelfde afwijkende bloeduitslagen heeft, ondanks de behandeling die is ingezet. Dit betekent dat de huidige behandeling niet aanslaat en dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Ook hiervoor  neem ik contact op met de betreffende huisarts en overleg over mogelijke oorzaken van de aanhoudende afwijkingen.

Kwaliteit

Vervolgens heb ik een bespreking met de kwaliteitsmedewerkers van het laboratorium. Het laboratorium moet voldoen aan een streng kwaliteitskeurmerk en binnenkort krijgen we de auditoren hiervan op bezoek ter controle.Ik bespreek met de kwaliteitsmedewerkers de stand van zaken. Zijn er nog acties nodig?
Hierna ga ik naar het overleg over de nieuwbouw. In het nieuwe ziekenhuis komt een nieuw laboratorium en hierbij ben ik nauw betrokken. Aan het eind van de dag beoordeel ik weer een selectie van uitslagen. Ook bekijk ik een aantal uitslagen van patiënten die bloed nodig hebben. Zitten er antistoffen in het bloed en zo ja welke? Het is een heel exact karwei om de antistoffen te bepalen, er zijn meer dan 23 bloedgroepen waar we rekening mee moeten houden!

Als klinisch chemicus heb ik geen direct contact met patiënten, maar ik realiseer me heel goed dat achter elk buisje bloed een patiënt zit. Als ik bijvoorbeeld de antistoffen in het bloed van een patiënt over het hoofd zie, kan deze patiënt verkeerd bloed krijgen. Hier kan een patiënt aan overlijden. Daarom is accuratesse enorm belangrijk.

Als ik na een drukke dag thuiskom, staan mijn twee dochters van vier en zes me op te wachten. Ik heb wel bereikbaarheidsdienst, dus het kan zijn dat ik ’s nachts of in het weekend gebeld wordt  voor overleg. Maar thuis ben ik toch vooral ‘papa’!