Spring naar de content

Een dag uit het leven van ... Pauline Peters, kinderarts in Bernhoven.


Om kwart over acht starten we met de overdracht met alle kinderartsen. Hier bespreken we alles wat er in de dienst van de avond ervoor gebeurd is. Welke spoedgevallen zijn binnengekomen, hoe gaat het met de kinderen op de afdeling,  zijn er nog bijzonderheden?

Een half uur later beginnen we met de visiteronde op de kraamafdeling. We bekijken eerst alle nieuwe baby’s die tijdens de avond en nacht geboren zijn en waar de kinderarts bij betrokken is.
Vervolgens bezoek ik de couveuseafdeling, waar de kinderen liggen die te vroeg geboren zijn. Vandaag is er een tweeling opgenomen. Met de ene baby ging het prima, van de andere waren  de longen nog niet helemaal rijp. Dit  kindje werd overgeplaatst naar een ziekenhuis met een intensive care voor baby’s. Daar hebben ze  een medicijn dat ervoor zorgt dat de longen zich beter kunnen ontplooien. Gelukkig kwam deze baby snel naar ons terug en gaat het goed met allebei.
Tijdens de visite word ik weggebeld voor een spoedkeizersnede. Ik onderbreek  mijn visite onmiddellijk  om naar de operatiekamer te gaan. Als de moeder bevallen is en het kindje en de moeder stabiel zijn, kan ik weer verder met de visite. Daarna ga ik even lunchen met collega’s.

Na de lunch ga ik verder op de poli. Vandaag komen er twaalf patiënten op mijn spreekuur. Ik zie  een vijftienjarige jongen met vermoeidheidsklachten. Ik vind het belangrijk om goed te investeren in het eerste gesprek. Op die manier kunnen de patiënt en ouders hun verhaal kwijt. Bij deze jongen heb ik aanvullend onderzoek ingezet, waarna  ik hem wil terugzien.
Later komt er een moeder met een meisje van twee op het spreekuur. Een zeer belangrijke taak van een kinderarts is het geruststellen van ouders. Het meisje is erg vaak verkouden en klaagt veel over oorpijn. Dat kan gebeuren bij kleine kinderen, meestal is het niet erg. Toch vind ik het belangrijk elk  kind goed te onderzoeken, want de huisarts stuurde haar met een duidelijke hulpvraag in.

Om half zes is de overdracht op de afdeling. We dragen de patiënten over aan de dokter die ’s avonds dienst heeft en bespreken eventuele bijzonderheden.  Een fijne dag is voor mij een dag waarbij ik mensen heb kunnen helpen. En naar ze heb kunnen luisteren. En prettige momenten heb gehad met collega’s, verpleegkundigen en andere mensen op de werkvloer.