Spring naar de content

Een dag uit het leven van... Steven Saers, keel-neus en oorarts (KNO)


Mijn fascinatie voor geneeskunde is begonnen toen ik  vijf was. Ik  kwam, aan de hand van mijn moeder, bij een specialist in het ziekenhuis en was diep onder de indruk: deze meneer kon mij beter maken! Vanaf dat moment wist ik het: ik wil dokter worden.

Inmiddels werk ik sinds 1 juli 2012 in Bernhoven als KNO-arts. Ik zoek naar een juiste afwisseling tussen werken op de polikliniek en op de operatiekamer en ik houd van het fijnmotorische aspect van de KNO-chirurgie.

Als KNO-arts ben ik drie dagen per week op de poli en anderhalve dag op de OK te vinden. Vandaag begin ik om 8.00 uur op de polikliniek, waar ik 48 patiënten ga ontmoeten.

De eerste patiënt is een jongetje van vier jaar. Hij heeft last van keelontstekingen, slaapt slecht en eet moeilijk. Zijn vader vertelt dat de situatie belastend is voor het hele gezin, omdat het slapen en eten problematisch is. Ik constateer vergrote keelamandelen bij het jongetje. Dit kan operatief verholpen worden waarna waarschijnlijk alle problemen opgelost zijn. Ik spreek met vader af dat ik over twee weken zelf de operatie zal uitvoeren.

De volgende patiënt is een vrouw van 35 jaar die een maand geleden bij me kwam met een chronisch verstopt linker neusgat. Dit werd veroorzaakt door scheef tussenschot. Ik heb dit operatief rechtgezet en nu is de vrouw bij me terug op controle. Ze is erg tevreden, want alle klachten zijn opgelost. Haar neus is niet meer verstopt waardoor ze weer prima kan ademen. Dat vind ik erg bevredigend aan mijn werk, dat ik in staat ben mensen goed te helpen.

Een jonge vrouw komt binnen met haar twee dagen oude baby’tje. Ze is nog opgenomen op de kraamafdeling in het ziekenhuis. De baby heeft moeite met borstvoeding, wat komt door een te kort tongriempje. Dit kan ik eenvoudig oplossen door de tongriem in te knippen, een pijnloze ingreep. Moeder en baby vertrekken weer naar de kraamafdeling. Hopelijk lukt de borstvoeding nu wel.

Er komt een spoedgeval tussendoor. De huisarts heeft een 80jarige man doorverwezen in verband met een moeilijk te stoppen bloedneus. Bij het onderzoek ontdek ik een kapot bloedvaatje in zijn neus, de oorzaak van de bloeding. Ik brand dit vaatje dicht waardoor het bloeden stopt. De man gaat opgelucht weer naar huis.

Aan het eind van de dag ga ik voldaan naar huis. In het laatste half jaar ben ik afgestudeerd, heb een baan gevonden in Bernhoven, ben verhuisd naar Uden en heb een zoontje gekregen. Door de drukte schiet de lichaamsbeweging er weleens bij in. Heerlijk dat ik straks lopend naar het ziekenhuis kan!