Spring naar de content

Een dag uit het leven van … Marion Verwij-Didden, gynaecoloog


De patiëntengroep van een gynaecoloog bestaat uit vrouwen met een ziekte of probleem aan de voortplantingsorganen, bijvoorbeeld een probleem met zwanger worden of zijn. Gynaecoloog Marion Verwij-Didden werkt sinds 1997 bij Bernhoven.
“Ik wist al jong dat ik gynaecoloog wilde worden, ik had een sterk gevoel: “dat wil ik!”. Mijn hart heeft altijd bij de verloskunde gelegen. Het is hard werken, maar als je doet wat je leuk vindt, is dat niet erg. Het is nog steeds een ontroerend en mooi moment als ik, na een zware bevalling te hebben begeleid, een gezonde baby in de armen van de moeder zie liggen.

Om 8 uur ’s morgens bespreek ik samen met de gynaecoloog die nachtdienst had en de verloskundigen en verpleegkundigen alle opgenomen patiënten. Daarna ga ik visite lopen. Een vrouw met een zwangerschap van 28 weken is opgenomen omdat ze gisteren weeën had. Zij heeft weeënremmers gekregen en medicatie om het rijpingsproces van de longen van de baby te versnellen. Tot opluchting van de vrouw zijn de weeën gestopt. Als de bevalling niet doorzet mag ze naar huis.

Een tweede patiënt is een vrouw die 32 weken zwanger is en buikpijn heeft. Na een uitvoerig onderzoek blijkt dat zij een ontstoken blinde darm heeft. Vanwege de risico’s hierbij voor moeder en kind, wordt zij overgeplaatst naar het UMC St. Radboud, waar een neonatale intensivecare unit is voor het kind. De vrouw ziet ertegenop, maar is wel blij dat de buikpijn niets met de baby te maken heeft.

’s Middags verzorg ik, samen met een collega, een praktijkles voor onze verloskundigen en gespecialiseerde obstetrieverpleegkundigen. Wat te doen bij ernstig bloedverlies of een uitgezakte navelstreng? Het zijn ernstige complicaties waar we duidelijke protocollen voor hebben opgesteld. Deze trainen we veelvuldig met elkaar.
Aan het eind van de dag bespreek ik de nieuwe zwangeren in de regio met de eerstelijnszorg, een unieke samenwerking tussen Bernhoven en de verloskundigen. Een patiënte is enkele malen aan een hernia geopereerd en mag van de orthopeed niet vaginaal bevallen. Een keizersnee is voor haar de veiligste oplossing en we spreken af dat ik haar uitnodig voor een gesprek. 

Om 17.00 uur draagt de dienstdoende gynaecoloog uit Oss telefonisch de bijzonderheden uit Oss over. Ik heb vandaag vierentwintig uur dienst en omdat ik te ver woon om thuis te slapen, overnacht ik in het ziekenhuis. Of het een drukke of rustige nacht wordt? Geen idee, bij mijn vak is het altijd hollen of stilstaan. Ook het onverwachte van het vak, daar houd ik van!”