Spring naar de content

Een dag uit het leven van ... Sajjad Walji, mond-, kaak- en aangezichtschirurg


Veel mensen denken bij een kaakchirurg direct terug aan het laten trekken van de eigen verstandskiezen. Maar het specialisme is veel breder. Het heeft als werkterrein het hoofd-halsgebied. Ik behandel ziekten en afwijkingen aan mond, kaak en aangezicht en heb mij gespecialiseerd in de hoofd-hals-oncologie en dermo- oncologische chirurgie.

Vandaag begint mijn spreekuur met een slecht-nieuws-gesprek. Een zestigjarige vrouw had een gezwel in de onderkaak. Ik heb een biopsie gedaan en het bleek kwaadaardig te zijn. Vandaag bespreek ik met haar de uitslag. Om te kijken of de kanker is uitgezaaid, zal ik verdere onderzoeken doen Ik neem ruim de tijd voor deze mevrouw. Ze is, begrijpelijk, erg geschrokken.

De volgende patiënt is een knul van vijfentwintig. Hij blijkt een gezwel in zijn oorspeekselklier te hebben. Omdat dit op termijn kwaadaardig kan worden, moet ik het weghalen. Een risicovolle operatie, omdat we de aangezichtszenuw niet mogen raken. Ik vertel hem over de indicatie, de procedure, de risico’s en complicaties en over de gevolgen in het dagelijks leven. Dit is te veel informatie om in één keer te bevatten, dus we plannen een nieuwe afspraak om het verder te bespreken. Pas als hij akkoord is met de operatie, gaat deze door.

Na de lunch zie ik een man die door de tandarts is verwezen. Hij heeft een bultje in zijn mond dat er verdacht uitziet. Ik neem het zekere voor het onzekere en neem een biopsie. Volgende week krijgt hij de uitslag.

Uitdaging in mijn werk? De diversiteit. Daarnaast werk ik aan het gezicht van mensen. Dat is als een visitekaartje. Het is een uitdaging om het zo goed mogelijk te herstellen. Daarnaast heeft de oncologie mijn interesse. Kanker kan iedereen overkomen. Ik ben gemotiveerd om mensen hiervan te helpen genezen.

Om half zes trek ik de deur achter me dicht, maar het werk stopt nooit. Als ik gegeten heb met mijn vrouw en kinderen, verdiep ik me in vakbladen. Ik ben examinator voor de european board of oral and maxillofacial surgery and head and neck surgery, dus moet goed op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. En ja, ik lig ook wel eens wakker van mijn werk. Zoals laatst, toen een meisje van achttien jaar de ziekte van Hodgkin bleek te hebben, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Dan lig ik ’s nachts na te denken over de beste behandeling voor haar. Hoe ik het volhoud? Dankzij mijn lieve echtgenote en twee stoute kinderen en omdat er geen mooier en dankbaarder vak bestaat dan mijn vak!