Spring naar de content

Physician assistant

Wat doet een verpleegkundig specialist of physician assistant?

Wanneer u voor een afspraak naar het ziekenhuis komt, kan het gebeuren dat u te maken krijgt met een physician assistant (PA) in plaats van een medisch specialist. Physician assistant is een relatief nieuwe beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg. De PA is speciaal opgeleid om bepaalde medische handelingen zelfstandig uit te voeren binnen een specialisme. Daarmee nemen zij dus een aantal taken van de specialist over en kunnen zij bepaalde medische ingrepen doen. De PA werkt nauw samen met de specialist.

De volgende taken kan een PA overnemen: het verrichten van lichamelijk onderzoek, medicatie voorschrijven, klachten in kaart brengen en diagnoses stellen. Tevens mogen zij zelfstandig medische ingrepen en behandelingen van veel voorkomende (chronische) ziekten uitvoeren.

Waar kunt u de physician assistant tegenkomen?

In Bernhoven werken steeds meer physician assistants. Ook kan het zijn dat u een van deze hulpverleners tegen komt die nog bezig zijn met de opleiding tot PA. Op de polikliniek of op de verpleegafdeling van de afdeling orthopedie, kindergeneeskunde, pijnteam, cardiologie, MDL en urologie kunt u een physician assistant tegenkomen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z