Spring naar de content

Verpleegkundig specialist

Wat doet een verpleegkundig specialist?

Wanneer u voor een afspraak naar het ziekenhuis komt, kan het gebeuren dat u te maken krijgt met een verpleegkundig specialist (VS) in plaats van een medisch specialist. Verpleegkundig specialisten is een relatief nieuwe beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg. De verpleegkundig specialist is speciaal opgeleid om bepaalde medische handelingen zelfstandig uit te voeren binnen een specialisme. Daarmee nemen zij dus een aantal taken van de specialist over en kunnen zij bepaalde medische ingrepen doen. De verpleegkundig specialist werkt nauw samen met de specialist.

De volgende taken kan een verpleegkundig specialist overnemen: het verrichten van lichamelijk onderzoek, medicatie voorschrijven, klachten in kaart brengen en diagnoses stellen. Tevens mogen zij zelfstandig medische ingrepen en behandelingen van veel voorkomende (chronische) ziekten uitvoeren.

Waar kunt u de verpleegkundig specialist tegenkomen?

In Bernhoven werken steeds meer verpleegkundig specialisten. Ook kan het zijn dat u een van deze hulpverleners tegen komt die nog bezig zijn met de opleiding tot VS. Op de polikliniek of op de verpleegafdeling van de afdeling, oncologie, palliatieve zorg, kindergeneeskunde, chirurgie en reumatologie kunt u een verpleegkundig specialist tegenkomen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z