Skip to Content

Dagbehandeling

Je komt op de dagbehandeling voor een onderzoek, behandeling of ingreep. Denk bijvoorbeeld aan een hartkatheterisatie, röntgenonderzoek, scopie, infuustherapie of nazorg na pijnbehandeling. Op deze pagina vind je hier meer informatie over hoe je je kan voorbereiden.

Hier lees je meer over de dagbehandeling oncologie. Hieronder vind je de praktische informatie voor overige behandelingen en onderzoeken. 

Voorbereiding 

Kom je bij ons op de dagbehandeling dan vragen we je om vooraf te douchen en geen make up en/of nagellak te dragen. Kom je voor de dagbehandeling oncologie?

Voorbereiding operatie: spreekuur PPO

Hiervoor kom je naar het spreekuur PPO (preoperatief poliklinisch onderzoek). Daar zie je onze doktersassistente, verpleegkundige en de anesthesioloog. Zij bereiden de behandeling met je voor. Het spreekuur duurt ongeveer een uur.

De verpleegkundige legt aan je uit:

  • waar je moet zijn;
  • wat je mee moet nemen;
  • hoe je je thuis kunt voorbereiden;
  • hoe de dagbehandeling zal gaan;
  • waar je na de dagbehandeling rekening mee moet houden;
  • waar je terecht kunt met vragen.

De anesthesioloog kijkt naar je gezondheid, conditie en de soort operatie. Zo bepaalt hij of zijn welke verdoving daarbij past.

Opnamedatum operatie

Je krijgt ongeveer een week voor de ingreep bericht van de Opnameplanning. Voor het exacte tijdstip van de ingreep kun je een dag van tevoren tussen 14.00 en 15.00 uur bellen naar 0413 -40 19 18. Kun je niet op de geplande datum? Bel ons dan zo spoedig mogelijk om de afspraak te verzetten.

Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Neem daarom je eigen medicatie mee voor de duur van het verblijf in de originele verpakking. 

Tijdens de behandeling

Duur van het verblijf

Het verblijf op de dagbehandeling is kort. Meestal tussen de 2 tot 8 uur. Je kunt 1 begeleider meenemen naar de afdeling. Je mag weer naar huis als eventuele verdoving voldoende is uitgewerkt. Soms duurt een operatie langer dan verwacht of ontstaan er complicaties. In dat geval blijf je soms iets langer. Je gaat dan naar een verpleegafdeling. Om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, kun je gebruikmaken van onze voorzieningen. Klik hier voor een overzicht van deze voorzieningen. 

Na de behandeling

Als je weer naar huis gaat

Zorg ervoor dat er iemand is die je kan ophalen en zo nodig begeleiden tijdens je eerste nacht thuis. Na je dagbehandeling krijg je het volgende mee van de verpleegkundige:

  • een afspraak voor een controle op de polikliniek;
  • een brief voor de huisarts;
  • als dat nodig is medicijnen;
  • leefregels voor de komende 2 dagen.

We adviseren je om rustig aan te doen. Je mag alles eten, het liefst lichte maaltijden. De eerste 12 uur mag je in ieder geval geen alcohol drinken. Zo nodig kun je tegen de pijn pijnstillers slikken. De eerste nacht kun je beter niet alleen thuis zijn. Dat is voor het geval dat je hulp nodig hebt.

Contact

Ben je weer thuis en heb je problemen? Of heb je zorgen of vragen? Tussen 08.30 en 17.00 uur kun je telefonisch contact opnemen met de poli die staat vermeld in de folder met leefregels die je hebt meegekregen. Buiten deze tijden bel je met de receptie van Bernhoven via T 0413-40 40 40. Zij zorgen ervoor dat je met de juiste afdeling wordt doorverbonden.