Skip to Content

20-weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek - SEO)

Jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog heeft je doorverwezen naar het Echocentrum voor het maken van een SEO anders bekend als de 20-weken echo. In deze folder lees je praktische informatie over het onderzoek.

Hoe maak je een afspraak?

Voor het maken van een afspraak bel je op werkdagen met het KlantContactCentrum via 0413 - 40 40 40. Maak een afspraak bij voorkeur tussen week 19+0 en 20+0 van de zwangerschap. Ben je in verwachting van een tweeling, meld dit bij het maken van de afspraak.

Waar vind je het Echocentrum?

  • Bernhoven Echocentrum, Nistelrodeseweg 10, 5406 PT Uden

De ingang van het Echocentrum vind je aan de rechterkant van de hoofdingang van het ziekenhuis. Kom 5 tot 10 minuten voor de afgesproken tijd. Die tijd hebben we nodig om samen met jou wat administratieve zaken af te handelen.

Hoe bereid je je voor?

  • Je komt met een lege blaas naar het onderzoek.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Neem geen kinderen mee omdat het om een medisch onderzoek gaat dat de volledige concentratie van de echoscopist vergt.
  • Tijdens het onderzoek mag er 1 andere volwassene aanwezig zijn. Dit omdat het een medische echo betreft d.w.z. geen pretecho.
  • Tijdens het onderzoek mogen er geen video-opnamen of foto’s gemaakt worden. De echoscopist maakt enkele afdrukken van de baby voor jou.
  • Als je een navelpiercing hebt, moet je deze verwijderen vóór het onderzoek.

Als je onverhoopt meer dan 10 minuten te laat op de afspraak komt, kan het onderzoek niet door gaan. We hebben dan namelijk te weinig tijd om het onderzoek zorgvuldig uit te voeren. We maken dan een nieuwe afspraak met je.

Hoe verloopt het echoscopisch onderzoek?

Het echoscopisch onderzoek wordt verricht door speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. Je kunt je kleren aanhouden, maar de onderbuik moet ontbloot zijn. De echoscopist brengt gel aan op je buik. De echoscopist beweegt met een apparaat (transducer) over de buik. Op een monitor kijk je mee naar de echobeelden. Het komt voor dat een echoscopist in opleiding stage loopt bij het Echocentrum en aanwezig is bij de echo. Als je dat niet wilt, vertel ons dit dan bij het begin van je bezoek.

Nadere informatie SEO

  • Het echo-onderzoek duurt ongeveer 30-40 minuten.
  • Het komt soms voor dat niet alle organen goed zichtbaar zijn en dan kan het zijn dat het onderzoek een andere keer moet worden over gedaan.
  • Het kan soms nodig zijn om een inwendige echo te maken.

Uitslag SEO

De echoscopist legt de beelden die je ziet uit. De echoscopist deelt de uitslag mee nadat het onderzoek afgerond is. Je hoeft niet te wachten op een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Het verslag van het onderzoek sturen we naar je verloskundige of gynaecoloog. Soms is er een vermoeden op een afwijking of is er sprake van een onduidelijk echobeeld. In dat geval verwijst de echoscopist je door naar de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Radboudumc (Academisch Ziekenhuis Nijmegen) voor nader onderzoek. We informeren nog dezelfde dag telefonisch je verloskundige of gynaecoloog hierover. De verloskundige of gynaecoloog neemt dan contact met je op voor eventuele verdere ondersteuning en begeleiding.

Wat kost een SEO?

De SEO is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeringen. Dus als je een geldige zorgverzekering hebt, hoeft je dit onderzoek niet zelf te betalen.

Wanneer moet je het onderzoek zelf betalen?

Mocht je ten tijde van het onderzoek geen geldige ziektekostenverzekering hebben, dan moet je een voorschot zelf betalen. Wanneer de ziektekostenverzekering geregeld is, betaalt de zorgverzekeraar jou het voorschot terug. Je moet het onderzoek van tevoren betalen. Als je het voorschot niet betaalt, kunnen wij helaas het onderzoek niet door laten gaan. Je kunt het voorschot betalen bij balie 41 in het hoofdgebouw van het ziekenhuis. Je kunt alleen pinnen. Als je weet dat je het onderzoek zelf moet betalen, kom dan een half uur eerder naar Bernhoven zodat je de betaling kunt regelen. Je bent dan op tijd voor de afspraak.

Bescherming van je privacy

Met jouw toestemming voor het verrichten van het echo-onderzoek, mogen we aannemen dat je instemt met het verstrekken van jouw gegevens aan het landelijk screenings dossier (Peridos) en andere betrokken zorgaanbieders zoals je counselor en artsen van het academisch ziekenhuis (bij vervolgonderzoek). Als je bezwaar hebt tegen deze inzage in je gegevens, zeg dit dan tegen je zorgverlener. We gaan zorgvuldig om met je gegevens waaronder de beelden die gemaakt zijn tijdens de echo-onderzoeken. Om de kwaliteit van de echo-onderzoeken te bewaken wordt het Echocentrum periodiek gevraagd om beelden van echo’s aan het regionaal centrum te sturen. Ook worden beelden en gegevens van de (screenings)onderzoeken gebruikt voor de bespreking van casuïstiek met zorgverleners die betrokken zijn met de prenatale screening. Het doel van de besprekingen is het leren van elkaar om de kwaliteit van de onderzoeken te verhogen. We zorgen ervoor dat de gegevens niet direct herleidbaar zijn tot jouw persoon. Als je niet wilt dat anderen je gegevens zien dan kun je dat aan ons melden. We gebruiken dan niet je gegevens voor de kwaliteitstoetsing.

Kwaliteit

Ondanks de beste zorg kan het mogelijk zijn dat later blijkt dat je kindje een afwijking heeft die niet bij het echoscopisch onderzoek was geconstateerd. Om de kwaliteit van onze zorg te toetsen is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van de afloop van de zwangerschap en de gezondheid van je kindje. Na de bevalling stuurt de verloskundige informatie over de gezondheid van  je baby naar het Echocentrum als jij hiervoor toestemming geeft.

Klachtenregeling

De echoscopisten spannen zich in om de beste zorg te geven. De echoscopisten stellen het zeer op prijs als je bij een eventuele klacht contact opneemt met het Echocentrum, eventueel via de verloskundige of gynaecoloog. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via het Patiëntenservicebureau van Bernhoven of je verloskundige informatie te krijgen over de klachtenregeling.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij is altijd bereid om het een en ander toe te lichten.

Meer informatie

Lees voor meer informatie over de 20 weken echo op de website van het RIVM.

Informatie over onderzoek tijdens zwangerschap

Op de website van het RIVM vindt je belangrijke informatie over pre- en neonatale screening