Skip to Content

Adviezen voor gebruik compressief verband of elastische kousen

Deze folder is bestemd voor patiënten die een compressief verband of elastische kousen moeten dragen.

Algemeen

Zowel het verband als de kousen moeten ervoor zorgen dat er in de benen geen ophoping van vocht ontstaat (in medische taal spreekt men over oedeem). Veel vocht in de benen kan vervelende gevolgen hebben; bijvoorbeeld het ontstaan van eczeem, grotere kans op een infectie of een open been en ook genezen wonden slechter.
Een elastische kous kan alleen aangemeten en besteld worden als het vocht uit het been is. Wanneer de voet niet is ingezwachteld, kan deze iets dikker worden. Dit is normaal.

Adviezen voor gebruik

Voor een optimaal resultaat van het verband en de kousen is het goed onderstaande adviezen op te volgen.

 • Elastische kousen trekt u `s ochtends (in bed) aan en `s avonds voor het slapen gaan (in bed) pas weer uit.
  Een compressief verband moet dag en nacht blijven zitten. Knelt het verband zozeer dat het pijn doet dan mag u het verband `s nachts verwijderen. U moet dan wel de volgende dag contact op nemen met de polikliniek dermatologie of in het weekend met de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
  Heeft u een Tubigrip-verband ( bruin-elastisch buisverband) dan moet u dit ook `s nachts laten zitten, tenzij de arts andere instructies geeft.
 • Blijven lopen geeft het beste resultaat! Alle normale dagelijkse activiteiten moet u kunnen blijven doen. In sommige gevallen is lopen niet toegestaan. De arts zal dit dan duidelijk aangeven.
 • Het verband mag niet nat worden. Bij de meeste apotheken zijn hulpmiddelen te koop waarmee het verband tijdens douchen of baden droog blijft. Helaas worden deze hulpmiddelen niet vergoed.
 • Bij het aantrekken van pantoffels of schoenen over het verband of de kous, moet u erop letten dat het verband of de kous niet oprolt. Het kan vervelende drukplekken tot gevolg hebben.
 • Bij de elastische kousen heeft u een beschrijving van het onderhoud ontvangen. Hoewel de huid van de benen door het dragen van de elastische kousen vaak droog wordt, is het verstandig de benen voor het aantrekken van de kous niet in te vetten. Het vet verkort de levensduur van de kousen.
  Tip: 's avonds douchen of baden en hierna uw benen invetten. `s Ochtends is de huid weer in prima conditie en de kous kan weer gemakkelijk aangetrokken worden.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de dermatoloog of de assistente. U kunt ook tijdens kantooruren bellen met de polikliniek dermatologie.

Polikliniek Uden: 0413 - 40 19 29 / Route 020