Skip to Content

Adviezen voor na de behandeling bij de MKA-chirurg

Je bent zojuist behandeld door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. De arts heeft je een aantal tips, adviezen en aanwijzingen gegeven. In deze folder lees je ze nog eens terug. Voor een goede genezing is het belangrijk dat je de aanwijzingen opvolgt.

Pijnbestrijding

Na de behandeling kan de wond in je mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag je pijnstillers gebruiken. Je krijgt hiervoor een recept mee naar huis. De verdoving is na ongeveer 2 tot 4 uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt.

Gaasje op de wond

Het is mogelijk dat de arts op de wond een gaasje heeft aangebracht. Een half uur na de ingreep kun je dit gaasje verwijderen.

Na de behandeling

  • De dag van de behandeling mag je de mond niet krachtig spoelen. Je kunt wel zonder bezwaar voorzichtig je tanden poetsen.
  • Eet géén hard voedsel en drink géén warme dranken. Door de verdoving voel je nog niets waardoor je je mond kunt verbranden of je lip kapot bijt.
  • De eerste dagen na de behandeling kan de lichaamstemperatuur hoger zijn dan normaal. Wees niet ongerust, dit is normaal en wordt vanzelf minder.

Zwelling

Je wang of lip kan na verloop van tijd flink gaan zwellen. Je kunt de zwelling onderdrukken door een uur lang een plastic zak of een washandje met ijsklontjes tegen je wang of lip te houden. Het is belangrijk dat je hiermee zo snel mogelijk na de ingreep begint. Ga de eerste dagen na de behandeling niet in de zon zitten bij een temperatuur boven 25 graden.
Wil je na de ingreep even gaan liggen, leg dan een extra kussen onder je hoofd. Gebruik de eerste 2 tot 3 dagen ook een extra kussen bij het slapen gaan.

Hechtingen

In de meeste gevallen wordt het tandvlees gehecht met zelfoplossend materiaal. Dit is meestal binnen 3 tot 14 dagen opgelost. Soms gebruiken we hechtmateriaal dat moet worden verwijderd. Is dat bij jou ook zo, dan maken we een afspraak om de hechtingen te verwijderen.

Als klachten verergeren

Wanneer de klachten na enkele dagen niet afnemen, bel dan de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Dat kan van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 0413 - 40 19 26.

In spoedgevallen buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40.
Moet je naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, aarzel dan niet en bel de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie: 0413 - 40 19 26. Je vindt onze polikliniek op route:150