Skip to Content

Adviezen voor na de behandeling van een abces door de MKA-chirurg

Je bent behandeld door de mond, kaak- en aangezichtschirurg vanwege een abces in de mond. Je hebt deze behandeling gekregen om de druk van het abces te verminderen. We hebben een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je ze thuis rustig kunt doorlezen. Voor een goede genezing is het belangrijk dat je de adviezen opvolgt.

De behandeling

De mond-, kaak- en aangezichtschirurg verlicht onder plaatselijke verdoving de druk van het abces met een klein sneetje.
Na deze ingreep blijft vaak een drain achter in het wondgebied. De drain zorgt ervoor dat de wond niet te snel dichtgroeit en bacteriën niet worden opgesloten. Ook zorgt de drain voor afvoer van pus. Na 2, 3 of 4 dagen verwijderen we de drain. De komende dagen proef je een vieze smaak in je mond.

Adviezen voor thuis

Pijn

Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.

Na de behandeling

De verdoving is ongeveer 2 tot 4 uur na de behandeling uitgewerkt.

  • Eet tijdens de verdoving géén hard voedsel en drink géén warme dranken.
  • Je krijgt een recept voor pijnstillers en een mondspoeling. Begin met het innemen van de pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt.
  • Met de mondspoeling start je de dag na de behandeling. Spoel de komende 4 dagen, 3 X per dag, na het eten, voorzichtig de mond.
  • In sommige gevallen krijg je ook een recept voor een antibioticakuur. Het is belangrijk dat je deze kuur helemaal afmaakt.

Zwelling

De zwelling verdwijnt in de komende dagen langzaam. Je kunt dit zelf bevorderen door:

  • De zwelling voorzichtig te masseren met lichte drukbewegingen (naar het wondgebied toe).
  • Als je gaat slapen kun je het beste met je hoofd op een kussen gaan liggen aan de kant van de zwelling, als het niet te pijnlijk is. Leg een handdoek over het kussen, er kan namelijk nog bloed uit de mond lopen.
  • Slaap op 2 kussens of zet het hoofdeinde van het bed iets hoger.
  • Zolang de wang dik is, is het verstandig niet in de zon te gaan zitten.

Wanneer neem je contact op?

Natuurlijk doet de arts alles om problemen te beperken. Toch bestaat altijd een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. Neem contact op met de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie als:

  • de pijn, zwelling en slikklachten na 2 dagen niet verminderen, of
  • als er sprake is van koorts (boven 39°C).

De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via telefoonnummer 0413 - 40 19 26. Route 150.
Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven via telefoonnummer: 0413 - 40 40 40.