Skip to Content

Adviezen voor na verwijdering van verstandskies, kies en/of wortelrest

Je bent behandeld door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Hij heeft 1 of meerdere verstandskiezen, gewone kiezen of wortelresten verwijderd. Dit is gebeurt onder plaatselijke verdoving. Daarna is de wond gehecht met oplosbare hechtingen. In deze folder lees je adviezen voor thuis.

Wat moet je doen bij pijn?

Na de behandeling kan de wond in de mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag je pijnstillers gebruiken. Je krijgt hiervoor een recept mee naar huis. De verdoving is na ongeveer 2 tot 4 uur uitgewerkt. Begin met het nemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. Als de gegeven pijnstiller (Brufen) niet goed helpt mag je daarnaast nog 4x daags 2x een paracetamol van 500 mg. innemen. De pijn en zwelling kunnen de eerste 3 dagen toenemen, maar nemen daarna langzaam af.

Wat doe je bij een zwelling?

Na de behandeling kunnen je wang en lip gaan zwellen. Om de zwelling te beperken, kun je ongeveer 1 uur een plastic zakje of washandje gevuld met ijsblokjes tegen wang en lip houden. Ga de eerste dagen na de behandeling niet in de zon zitten als het warmer is dan 25 graden. De zwelling neemt na ongeveer 4 dagen langzaam af.

Gaasje

Het gaasje waarop je bijt, mag je zelf 30 minuten na de behandeling uit de mond halen. 

Nabloeding

De eerste uren na de behandeling kan de wond nog bloeden. Je hoeft niet ongerust te zijn, dit gaat vanzelf over. Je mag niet spugen of kracht zetten om het bloed uit de mond te verwijderen. Bloed voorzichtig afdeppen of voorzichtig met wat water uit de mond laten lopen mag wel. Als de wond méér gaat bloeden, kun je het volgende doen:

 • neem een gaasje of schone zakdoek en maak daarmee de wond schoon en droog. Ga niet spoelen!
 • neem een tweede gaasje en vouw dit in elkaar. Heb je geen gaasjes, leg dan een knoop in een schone zakdoek. Het opgevouwen gaasje of de knoop leg je op de wond. Houd je kaken dan ongeveer 1 uur op elkaar. Hierdoor oefen je druk uit op de wond.
 • als de wond toch blijft bloeden, bel dan de polikliniek mond -, kaak - en aangezichtschirurgie.

Als je na de behandeling behoefte hebt om even te gaan liggen, gebruik dan een extra hoofdkussen. Dit helpt bij het tegenhouden van een nabloeding. Gebruik de eerste 2 tot 3 dagen na de ingreep ook tijdens het slapen een extra kussen. 

Koorts 

De eerste dagen na de behandeling kun je koorts krijgen. Wees niet ongerust, dit gaat vanzelf weer over.

Hoe verzorg je de mond?

 • Poets vanaf de dag na de behandeling 3X per dag je tanden en kiezen. De plaats van de behandeling kun je poetsen met een zachte tandenborstel. Is dit te pijnlijk wacht dan totdat de wond minder gevoelig is. Meestal is dit het geval na 3 tot 4 dagen.

 • Vanaf de dag na de behandeling moet je 3 tot 4 keer per dag je mond spoelen met een spoelvloeistof, je krijgt hiervoor een recept mee.

 • Als je de spoelvloeistof niet kunt verdragen ga dan spoelen met zout water. (Los 2 theelepels zout op in 1 liter gekookt water). Doe dit tot 4 à 5 dagen na de behandeling. 

 • Wanneer je een verwijdering in de onderkaak hebt gehad, krijg je van ons een spoelspuitje mee naar huis. Hiermee houd je het wondje beter schoon door na de maaltijd het spuitje te vullen met lauw water en dan het wondje voorzichtig schoon te spoelen. Dit mag pas vanaf 4 dagen na de ingreep!

 • Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing.

 • Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten. Doe je dit namelijk wel, dan krijg je weer pijn.

Hechtingen

In de meeste gevallen is het tandvlees gehecht met zelfoplossend hechtmateriaal. Soms is hechtmateriaal gebruikt dat niet vanzelf oplost. Als dat bij jou zo is, dan krijg je een afspraak voor het laten verwijderen van de hechtingen. In sommige gevallen zit de hechting ook wat in de wang, dit is normaal, maar kan een trekkend gevoel geven.

Wat doe je bij problemen thuis?

Als je problemen hebt na de behandeling, bel dan naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie: 0413 - 40 19 26. Alleen in spoedgevallen buiten kantooruren bel je naar de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Neem contact op wanneer:

 • Je koorts krijgt boven de 39 graden
 • De zwelling en / of de pijn na 4 dagen niet afneemt
 • De wond, nadat je zelf druk hebt uitgeoefend, toch blijft bloeden

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan naar de polikliniek mondziekten, kaak - en aangezichtschirurgie. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.30 - 17.00 uur op telefoonnummer 0413 - 40 19 26.