Skip to Content

Adviezen voor thuis na een bioptie bij de MKA-chirurg

Je hebt een bioptie ondergaan bij de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. In deze folder lees je de tips en adviezen voor thuis.  

Wat doe je bij pijn?

Na de behandeling kan het wondje in de mond pijnlijk zijn. Daarvoor mag je paracetamol gebruiken. Soms krijg je een recept mee voor een andere pijnstiller. De verdoving is na ongeveer 2 tot 4 uur uitgewerkt.

Gaasje

Het is mogelijk dat de arts op de wond een gaasje heeft aangebracht. 30 minuten na de ingreep mag je dit gaasje verwijderen.

Spoelvloeistof

In sommige gevallen krijg je een recept voor een spoelvloeistof. Vanaf de dag na de behandeling moet je 3 tot 4 keer per dag de mond spoelen. Doe dit tot 4 of 5 dagen na de behandeling. De dag van de behandeling mag je de mond niet krachtig spoelen! Je kunt wel zonder problemen voorzichtig je tanden poetsen.

Wat doe je bij een zwelling?

Soms kan het wondje gaan zwellen. Je kunt de zwelling onderdrukken door een washandje met ijsklontjes tegen je wang of lip te houden.
Drink op de dag dat je behandeld bent geen warme dranken en ga niet in de zon zitten bij een temperatuur boven de 25 graden.

Hechtingen

In de meeste gevallen is het wondje gehecht met zelfoplossend hechtmateriaal. Dit lost meestal binnen 3 tot 14 dagen op. Soms gebruikt de MKA-chirurg hechtmateriaal dat moet worden verwijderd. Als dat bij jou is gebeurd, krijg je een afspraak mee om de hechtingen te verwijderen.

Wat doe je bij problemen thuis?

Bij problemen thuis bel je de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Je bereikt ons maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur via 0413 - 40 19 26.

In spoedgevallen buiten kantooruren bel je naar de receptie van Bernhoven: 0413- 40 40 40

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen deze folder nog vragen, bel dan gerust naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Telefoonnummer: 0413 - 40 19 26,  route 150.