Skip to Content

Algemeen uitgebreid longfunctieonderzoek

Je behandelend arts heeft voor je een uitgebreid longfunctieonderzoek aangevraagd. In medische taal noemen ze dit bodyboxmeting voor en na medicatie en diffusie. In deze folder lees je wat het onderzoek inhoudt en wat je kunt verwachten.

Onderzoek

Een uitgebreid algemeen longfunctieonderzoek bestaat uit een aantal onderzoeken. De longfunctie analist vraagt je een aantal ademhalingsoefeningen te doen. Hierbij word je aangemoedigd om de oefeningen zo maximaal mogelijk uit te voeren, voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat.

In een cabine kunnen we door middel van een aantal ademhalingsoefeningen meten hoeveel moeite het je kost om in en uit te ademen en hoe groot uw longen zijn. We meten ook wat je maximaal in en uit kunt ademen op een rustige en snelle manier. Wanneer nodig krijg je medicijnen om te inhaleren om te meten of je hierop reageert. Als laatste meten we hoe snel de zuurstof van de longen naar het bloed toe gaat.

Hoe bereid je je voor?

  • Het is belangrijk dat je 24 uur stopt met je eigen luchtwegmedicatie. Ben je van mening dat je niet zonder je luchtwegmedicatie kan, dan mag je ze gewoon doorgebruiken. Meldt dit aan de analist voor het onderzoek.
  • Wij adviseren om 4 uur voor het onderzoek niet te roken.

Duur

Het onderzoek duurt circa 30 tot 40 minuten.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met je behandelend arts of de functieafdeling.

  • Functieafdeling via 0413 - 40 19 50 (binnen kantooruren)
  • Receptie Bernhoven via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)