Skip to Content

Allergie kind: immunotherapie voor hooikoorts bij kinderen

Uw arts heeft uw kind immunotherapie aangeraden. Dit betekent dat u met uw kind regelmatig naar de Kinder- en jongerenafdeling (route 470) komt voor injecties. In deze folder vindt u informatie over immunotherapie voor hooikoorts bij kinderen.

Wat is immunotherapie?

Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan veroorzaakt worden door inademing van stuifmeel (bijvoorbeeld pollen van grassen of bomen), stof (uitwerpselen van huisstofmijt) of huidschilfers van huisdieren. Deze stoffen kunnen klachten geven die lijken op verkoudheidsklachten zoals een loopneus, een verstopte neus, niezen, jeuk en/of tranende ogen en benauwdheid.

Immunotherapie is een behandeling waarbij door middel van het inspuiten van datgene waar uw kind allergisch voor is, uw kind minder heftig reageert op een allergische stof. Om dit te bereiken moet de behandeling enige jaren (3 - 5 jaar) worden gegeven. Bij een ernstige allergie voor insecten (zoals wesp of bij) kan ook immunotherapie worden geadviseerd door de arts. Ook hierbij duurt de injectiekuur 3 tot 5 jaar.

De behandeling

De behandeling van een allergie veroorzaakt door pollen of huisstofmijt bestaat uit drie stappen:

  1. het zoveel mogelijk uit de buurt blijven van de stof die allergische klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld schoonmaken/aanpassen maken van de slaapkamer);
  2. het onderdrukken van de allergische klachten met medicijnen;
  3. het volgen van immunotherapie. Dit kan door een injectiekuur met de stof die de allergische klachten veroorzaakt. Of door middel van het slikken van tabletten tegen bijvoorbeeld een graspollen of huisstofmijt allergie (zie verder).

Hoe gaat het in zijn werk?

De injectiekuur wordt altijd begonnen in een relatief klachtenvrije periode, bijvoorbeeld voor hooikoortspatiënten ruim voor het pollenseizoen, dus in september of oktober. De injectiekuur bestaat uit 2 fasen:

1. Instelfase

In de instelfase worden er elke week of om de week één of meerdere onderhuidse injecties gegeven (in bovenarm of bovenbeen), afhankelijk van het aantal te behandelen allergieën. Bij sommige patiënten wordt gekozen voor een snelle instelfase, waarbij op één dag meerdere injecties worden gegeven. De hoeveelheid wordt in de instelfase iedere week verhoogd totdat na een aantal maanden de hoogste hoeveelheid is bereikt. Daarna gaat de behandeling over in de onderhoudsfase.

2. Onderhoudsfase

In de onderhoudsfase wordt gedurende 3 -5 jaar iedere maand een injectie gegeven. Bij ieder bezoek worden van te voren de reactie op de vorige injectie en de algemene conditie besproken. De injectie kan niet worden gegeven als uw kind ziek of grieperig is. Ook is het belangrijk om veranderingen in medicijnen en recente of geplande vaccinaties door te geven. De week voor en na een vaccinatie mag geen injectie voor immunotherapie worden gegeven. Net als tijdens de instelfase moet na de injectie altijd minimaal 30 minuten gewacht worden in de buurt van de arts om te zien of er een allergische reactie optreedt (zie ook bijwerkingen). De eerste uren na de injectie mag er geen zware lichamelijke inspanning worden verricht.

Wat is het gevolg?

Vaak merkt uw kind in het eerste seizoen na het starten van de immunotherapie al dat de klachten minder worden. In het 2e en 3e jaar wordt vaak nog een verdere verbetering gezien. Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke gevolg. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Zijn er bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling, jeuk of roodheid op de plaats van de injectie. Vaak helpt een zalf of anti-allergietablet (antihistaminicum) hiertegen. In zeldzame gevallen treedt een ernstige reactie op met benauwdheid en/of bloeddrukdaling. Dit komt gelukkig zelden voor, maar hierom moet uw kind na de injectie altijd minimaal een half uur in het ziekenhuis blijven. Deze reactie treedt namelijk bijna altijd binnen 30 minuten op. Zodra uw kind zich niet lekker gaat voelen of klachten krijgt van huid, neus, ogen of longen moet u dit meteen zeggen tegen de arts of de verpleegkundige. Er worden dan snel medicijnen gegeven om de allergische reactie tegen te gaan. Het komt zelden voor dat er een paar uur na de injectie klachten ontstaan. Als dat toch gebeurt, moet u meteen contact opnemen met de behandelend arts.

De tablettenkuur voor grasallergie en huisstofmijtallergie

Er is een immunotherapie in de vorm van tabletten voor de behandeling van graspollenallergie en huisstofmijtallergie. De behandeling is bedoeld om de allergische klachten tegen graspollen of huisstofmijt te verminderen. Door steeds een kleine hoeveelheid allergeen in te nemen raakt het immuunsysteem hopelijk meer gewend aan de graspollen / huisstofmijt. De tabletten tegen graspollen zijn geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar; de tabletten tegen huisstofmijt voor kinderen vanaf twaalf jaar. De behandeling is niet geschikt wanneer uw kind onder andere ernstig en/of instabiel astma heeft of andere ziekten met het immuunsysteem te maken hebben. Bespreek met de arts of de grastabletten of huisstofmijttabletten immunotherapie een geschikte behandeling voor uw kind is.

Hoe werkt het?

De grastablettenkuur wordt bij voorkeur ongeveer acht weken voor het graspollen seizoen gestart tijdens het seizoen gaat uw kind hier het hele jaar mee door. De huisstofmijttablet kan vaak het hele jaar gestart worden.

De eerste tablet wordt onder toezicht van een arts ingenomen. Voor het eten neemt uw kind de tablet onder de tong, tegen de tanden aan waarna de tablet uit elkaar valt (smelt). Na het innemen van de tablet mag uw kind één minuut niet slikken en vijf minuten niet eten en/of drinken.

Wat is het gevolg?

Vaak is er in het eerste seizoen na het starten van de immunotherapie al een vermindering van klachten merkbaar. In het tweede en derde jaar wordt vaak nog een verdere verbetering gezien. Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke resultaat. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Zijn er bijwerkingen?

Het merendeel van de bijwerkingen zijn plaatselijk, meestal niet heel erg en ze gaan vanzelf voorbij. De meest voorkomende bijwerking van tabletten is jeuk in de mond. Dit is een tijdelijke bijwerking dat komt door het innemen van een tablet. Dit gevoel kan enkele minuten tot enkele uren duren. Andere bijwerkingen kunnen zijn: jeuk in het oor, niezen, keelirritatie en zwelling in de mond. Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen. Wanneer dit wel zo is dan is dat vooral in de eerste behandelweek. deze klachten zijn niet zo heel erg en je kunt ze het beste vergelijken met hooikoortsklachten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 44. Mogelijk vindt u uw antwoorden op een

van de volgende websites: