Skip to Content

Allergie kind: Introductie van hazelnootbevattende voedingsmiddelen na de hazelnootprovocatietest

Wanneer uw kind de hazelnootprovocatietest zonder allergische verschijnselen heeft doorlopen, is het belangrijk dat u regelmatig hazelnoot blijft aanbieden. Geef het liefst 2x per week enkele noten of een boterham met hazelnootpasta.

Start hiermee 1 week nadat de provocatietest is afgerond.

U kunt hiervoor gebruiken:

  • Hele hazelnoten
  • Chocolade hazelnootpasta met 13% hazelnoot (zoals Nutella, Albert Heijn Biologisch Hazelnootpasta, Penotti Bio)
  • Notenpasta van 100% hazelnoot (bijvoorbeel Bio Today, Horizon of Terra Sana)

Houd bij de keuze rekening met eventuele andere allergieën.

Hele noten zijn niet geschikt voor jonge kinderen (≤4 jaar) in verband met verstikkingsgevaar. Gebruik een vijzel of maal de noten. De fijngemaakte noot kan dan vermengd worden met fruitmoes, pap of aardappelpuree of met een maaltijd. Het kan ook op brood gesmeerd worden.

Wij adviseren verpakte hazelnoten te gebruiken, dus geen hazelnoten uit een notenbar met open bakken met noten. Vaak staat op de verpakking een waarschuwingsetiket met de vermelding ‘kan sporen van pinda en andere noten bevatten’. Helaas voegen veel fabrikanten deze informatie toe om zichzelf zeker te stellen in geval van een reactie. De kans op kruisbesmetting kan aanwezig zijn. Wij kunnen daarover geen garantie geven als de fabrikant dat ook niet kan. Helaas is er geen andere methode om hazelnoten te introduceren. Ons advies is om verpakte hazelnoten met waarschuwingsetiket te gebruiken als er niets anders is.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen bij het bovenstaande kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413-401943.

Als u eerder met uw kind bij de kinderdiëtist in Bernhoven bent geweest kunt u bij vragen eventueel ook contact opnemen met het secretariaat kinderdiëtetiek, op werkdagen telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 0413-402250.