Skip to Content

Allergie kind: Introductie van pindabevattende voedingsmiddelen na de pindaprovocatietest

Als uw kind de pindaprovocatietest zonder allergische verschijnselen heeft doorlopen, is het belangrijk dat u thuis uw kind kennis laat maken met pinda's. Alleen pure pinda's zijn geschikt voor de kennismaking. Wij adviseren verpakte pinda's of pel- of doppinda's te nemen, dus geen pinda's uit een notenbar met open bakken pinda's en noten .Vaak staat op de verpakking een waarschuwingsetiket met de vermelding ‘kan sporen van noten bevatten’. Helaas voegen veel fabrikanten deze informatie toe om zichzelf zeker te stellen in geval van een reactie. De kans op kruisbesmetting kan aanwezig zijn. Ons advies is deze alleen te gebruiken als er niets anders is.

  • kind (jonger dan 1jaar), 10 gram pindakaas per week, dit is ongeveer 3 theelepels, dit volhouden tot uw kind 1 jaar is.
  • kind (1 jaar of ouder), bij voorkeur 2x per week enkele pinda's (bij voorkeur 10) of een boterham met pindakaas


Houd bij de keuze rekening met eventuele andere allergieën.
Hele pinda's zijn niet geschikt voor jonge kinderen ( jonger dan 4 jaar) in verband met verstikkingsgevaar. Gebruik een vijzel of maal de pinda's. De fijngemaakte pinda kan dan vermengd worden met fruitmoes, pap of aardappelpuree of met een maaltijd. Het kan ook op brood gesmeerd worden.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen bij het bovenstaande kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde op telefoonnummer: 0413 - 40 19 43.
Als u eerder met uw kind bij de kinderdiëtist in Bernhoven bent geweest kunt u bij vragen eventueel ook contact opnemen met het secretariaat kinderdiëtetiek, op werkdagen telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 0413 - 40 22 50.