Skip to Content

Allergietest longgeneeskunde

Hoe verloopt het onderzoek?

Met een allergietest bepalen we voor welke stoffen je allergisch bent. Dit zijn met name de stoffen die in de lucht zweven zoals gras- en boompollen, huisdieren als hond en kat en huisstofmijt.

Je neemt plaats in een stoel met je linker- of rechterarm ontbloot. Bij een huidtest zal de longfunctieanalist aan de binnenkant van uw onderarmen verschillende testvloeistoffen druppelsgewijs aanbrengen. Deze druppels worden vervolgens met een klein naaldje net onder de huid geprikt. De meeste mensen ervaren deze prikjes niet als pijnlijk. Na 10 – 15 minuten is er een huidreactie ontstaan. Wanneer je allergisch bent dan ontstaat er een jeukend bultje vergelijkbaar met een muggenbeet.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Je mag je luchtwegmedicatie gewoon doorgebruiken
  • Wanneer je allergietabletten of antihistaminica gebruikt moeten deze minimaal 4 dagen gestopt zijn, anders kan het onderzoek niet uitgevoerd worden.
  • Wanneer je een antidepressivum (bijv. amitriptyline/ risperidon) of een corticosteroïd (bijv. prednisolon / dexomethason) gebruikt geef dit dan door aan de longfunctieanalist, dit kan invloed hebben op de test.
  • Op de dag van het onderzoek liever geen bodylotion, corticosteroïdcreme of exzeemcreme op de onderarm gebruiken

Duur

Het onderzoek duurt circa 30 minuten; het wordt gedaan op de functieafdeling, route 110, wachtruimte 1.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met je behandelend arts of de functieafdeling.‌

  • Functieafdeling via 0413 - 40 19 50 (binnen kantooruren)