Skip to Content

Allergische reactie bij contrastonderzoeken voorkomen

Jouw behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek aangevraagd waarbij contrasttoediening via de bloedvaten nodig is. Je hebt echter in het verleden een allergische reactie op het contrastmiddel doorgemaakt. Om het risico op een allergische reactie na toediening van het contrastmiddel tot een minimum te beperken krijg je voorafgaand aan het onderzoek medicatie. In deze folder staat beschreven hoe je deze medicijnen moet gebruiken.

Voorbereiding

Van jouw behandelend arts heb je een recept gekregen voor 2 x 30 mg Prednisolon. Je kunt deze medicijnen ophalen bij jouw apotheek.

  • 12 uur voor het onderzoek neem je 1 tabletje van 30 mg in
  • 2 uur voor het onderzoek neem je weer 1 tabletje van 30 mg in

Prednisolon wordt onder andere gebruikt ter onderdrukking van overgevoeligheidsreacties (anti-allergische werking).

De voorbereiding van het onderzoek zelf dient opgevolgd te worden zoals in de patiƫntinformatie van het desbetreffende onderzoek beschreven staat, deze heb je meegekregen met het maken van de afspraak.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je uit de wachtruimte halen en vertelt je wat er gaat gebeuren. Neem deze informatie mee en geef deze af aan de laborant. Zo kan deze zien dat je deze extra voorbereiding heeft gekregen van jouw specialist.

Voordat gestart wordt met het onderzoek krijg je via een infuusje medicatie (Tavegil) toegediend. Ook dit is bedoeld om ernstige overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Hierna wordt het onderzoek uitgevoerd en kan er contrastvloeistof toegediend worden.

Na het onderzoek?

Na het onderzoek blijf je nog een half uur op afdeling radiologie ter observatie.

De toegediende medicatie kan het reactievermogen verminderen. Daarom mag je gedurende 24 uur na het onderzoek niet deelnemen aan het verkeer of andere activiteiten uitvoeren die grote mate van oplettendheid vereisen.

Heb je nog vragen

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met jouw behandelend specialist.