Skip to Content

Barbotage schouder (onder echografie)

Uw behandelend arts heeft voor u een barbotage schouder aangevraagd. Bij eerder onderzoek is gebleken dat er kalk in het schouderkapsel zit. Een methode om dit te verhelpen is barbotage. De behandeling wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte als het onderzoekwordt gedaan. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden kan natuurlijk altijd.

Wat is barbotage?

Een barbotage is een behandeling van de schouder, waarbij de kalk die zich in uw pezen heeft afgezet wordt aangeprikt, gespoeld en zo mogelijk wordt opgezogen.

Zij er risico's of bijwerkingen?

Als u overgevoelig bent voor medicijnen, moet u dit doorgeven aan uw behandelend arts en de laborant die u ophaalt voor de behandeling.

Hoe bereidt u zich voor?

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat.

Onderzoek

Waar meldt u zich?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt een barbotage van de schouder?

Voor deze behandeling moet de schouder ontbloot worden. Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoektafel. De radioloog brengt de kalk in beeld met behulp van echografie. Dan wordt de plaats waar de kalk aangeprikt moet worden plaatselijk verdoofd. Dit prikken kan even pijn doen. Dan prikt de radioloog met een holle naald de verkalking aan. Zo wordt geprobeerd de kalk te in stukjes te verdelen. Dit wekt een ontstekingsreactie op waarbij het lichaam zelf de kalkdeeltjes gaat opruimen. Er wordt een vloeistof ingespoten, waarmee vervolgens zoveel mogelijk kalk wordt opgezogen. Hierna wordt er een mengsel van een verdoving en een ontstekingsremmer ingespoten. Op het prikgaatje wordt een pleister geplakt en de behandeling is klaar.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

  • Na afloop krijgt u van een medewerker van de radiologie te horen of de behandeling klaar is. U kunt de afdeling daarna verlaten.
  • Na de behandeling kunt u een aantal dagen tot twee weken napijn hebben. Hiertegen kunt u een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol (totaal maximaal 6 keer 500 mg. per dag). Is dit niet genoeg dan kunt u Arcoxia (maximaal 1 keer 90 mg. per dag) gebruiken (maximaal vijf dagen). U kunt hiervoor een recept krijgen van de orthopeed of huisarts.
  • Koelen met ijs helpt ook de klachten te verminderen.
  • Verder is het belangrijk dat u na de behandeling uw schouder blijft bewegen. Als de orthopeed het nodig vindt, maakt u een afspraak met de fysiotherapeut
  • We raden u af zelf auto te rijden na de behandeling. Uw verzekeraar kan problemen hebben met het feit dat u na deze behandeling zelf in de auto stapt. Zorg daarom dat er iemand is die u na de behandeling ophaalt.

Na de barbotage hebben de meeste mensen enkele weken verlichting van de klachten. Bij de meeste mensen komende de klachten weer in volle hevigheid terug. De medicijnen zijn dan uitgewerkt. Uw genezingsproces is dan nog in volle gang. Het duurt 3 maanden voor het litteken weer een goede sterkte heeft. Dan gaan de klachten pas over.

Bij meer dan zeventig procent van de patiƫnten heeft deze behandeling succes.

Uitslag

De bevindingen verneemt u van uw behandelend arts

Heeft u vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62