Skip to Content

Behandeling met Diphencyprone

U komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie van Bernhoven voor een behandeling met diphencyprone.
In deze folder leest u hoe de behandeling uitgevoerd wordt en wat u kunt verwachten.

Wat is Diphencyprone?

Diphencyprone is een contactallergeen, sterk verdund met aceton. Als diphencyprone op de huid komt, veroorzaakt dit binnen een bepaalde tijd een huidreactie (eczeem) op die plek. Hierdoor wordt je immuunsysteem geactiveerd, en dit kan helpen bij de behandeling van onder andere alopecia areata en wratten.

Hoe wordt Diphencyprone gebruikt?

Diphencyprone wordt eerst op de huid aan de binnenkant van de arm aangebracht. Dit gebeurt net zo lang totdat er een huidreactie is ontstaan. Het verschilt per persoon hoe lang dit duurt. Wanneer eczeem is ontstaan wordt de huid waar de druppel is aangebracht rood, gaat jeuken en zwelt soms op. Heel af en toe ontstaan er blaren. Zodra er een eczeem is ontstaan kan er gestart worden met de daadwerkelijke behandeling van de huidaandoening. Eenmaal per week wordt de huidaandoening aangestipt met een zeer sterk verdunde oplossing met diphencyprone. De hoeveelheid diphencyprone in de oplossing wordt langzaam opgehoogd totdat er jeuk of mild eczeem ontstaat op het behandelde huiddeel.

Na de behandeling

  • Worden de behandelde plekken licht-dicht afgeplakt met pleisters.
  • Wordt u behandeld vanwege haarverlies, draag dan na de behandeling een muts, pet of hoofddoek.

Welke bijwerkingen zijn er?

Bij het instellen van de therapie kan soms onverwacht een heftige reactie ontstaan. Dit uit zich in:

  • Heftig eczeem, jeuk of galbulten op de plaats van de behandelde huid.
  • Een enkele keer kan de allergische reactie zich over het hele lichaam verspreiden, waarbij over het hele lichaam eczeem, jeuk en galbulten kunnen ontstaan. Soms zwelt de huid op.
  • In hele zeldzame gevallen is een extreme allergische reactie beschreven.
  • Lymfeklierzwelling.

Als u veel last heeft van bijwerkingen kunt u onderstaand telefoonnummer bellen.

Wanneer kunt u resultaat verwachten?

Een behandeling met diphencyprone kost veel tijd. Als de behandeling op de juiste manier gebeurt, duurt het vaak maanden voordat een resultaat zichtbaar wordt.
De behandeling met diphencyprone werkt niet bij iedereen. U moet er rekening mee houden dat deze behandeling bij tenminste 1 op de 5 personen niet het gewenste effect heeft.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is niet duidelijk in welke mate diphencyprone door het aanbrengen op de huid in het lichaam kan komen. Diphencyprone wordt daarom niet toegepast tijdens de zwangerschap of bij vrouwen die borstvoeding geven.

Heeft u nog vragen ?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.

  • Polikliniek Dermatologie : 0413-401929 (kantooruren)
  • Buiten kantooruren belt u naar de receptie van het ziekenhuis: 0413 - 40 40 40