Skip to Content

Behandeling van een achillespeesruptuur met een Achillotrain (brace)

Je hebt een gescheurde achillespees, ook wel achillespeesruptuur genoemd. In deze folder lees je meer over de gang van zaken rondom de niet-operatieve (conservatieve) behandeling van een achillespeesruptuur. Het is goed je te realiseren dat de situatie in jouw geval anders kan zijn dan hier is beschreven.

De behandeling

Voor 1 week legt de gipsverbandmeester een gipsspalk aan waardoor de voet in spitsstand wordt vastgezet. Tijdens deze week moet je onbelast bewegen  met krukken. Na 1 week heb je een combinatieafspraak met de traumachirurg en gipsverbandmeester. De gipsverbandmeester meet een brace met hakverhoging (achillotrain) aan. Een achillotrain is een strakke elastische kous met een siliconen laag ter hoogte van de achillespees ter bescherming en om de schokken die de pees moet opvangen te beperken en de doorbloeding te stimuleren.

Draag de achillotrain samen met de hakverhoging volgens onderstaand schema.

Tijdens het douchen mag de brace af.

Schematische weergave behandeling

  • Week 1: gipsachterspalk
  • Week 2+3: Achillotrain met inleg zool A en B Voeg de 2 zolen waarbij zool B (transparant)op zool A (blauwe doorschijnend ) plaatst in de schoen.
  • Week 4+5 : inleg zool A verwijderen en inlegzool B in schoen
  • Week 6+7: Plantigraad (zonder inlegzool).

Bewegen met achillotrain

Met de brace mag je de voet volledig gebruiken bij het lopen. In het begin heb je de krukken nog nodig ter ondersteuning.

  • Trek een stevige schoen aan.
  • Je mag de voet zo veel belasten als de spanning in de kuit toestaat. Pijn is niet goed.
  • Op het moment dat je zonder hakverhoging de achillotrain draagt, kun je aan een normaal looppatroon gaan werken. In het begin moet je kleinere stappen moeten nemen, met extra aandacht voor het 'afwikkelen' van de voet.
  • Loop niet op je tenen, omdat dit een te grote spanning op de achillespees geeft.
  • Wees voorzichtig met piekbelasting tijdens traplopen, grote passen nemen en op de tenen of hielen staan. Fietsen en autorijden is niet toegestaan.
  • Ook als je geen achillotrain meer draagt, moet je voorzichtig zijn met piekbelasting van de achillespees, bijvoorbeeld bij fietsen.

Stuwing

De brace wordt nauwsluitend aangelegd. Door de dag wordt de voet altijd wat dikker, waardoor de brace kan gaan knellen. Je voorkomt dit door niet langdurig stil te staan en met je voet omhoog te gaan zitten. Lopen is geen probleem, door het lopen stimuleer je de circulatie in het been. ’s Avonds in bed moet de brace uit!

Fysiotherapie

Na de behandeling met de achillotrain start je met fysiotherapie om de achillespees aan te sterken. Als je eerder behoefte hebt heeft aan begeleiding bij het bewegen kan fysiotherapie eerder starten.

Poli controle

Nacontrole op de polikliniek is alleen nodig op advies van de traumachirurg