Skip to Content

Behandeling van wratten met bleomycine

Bleomycine wordt gebruikt voor behandeling van hardnekkige wratten.

Wat is bleomycine?

Bleomycine is een medicijn dat de celgroei remt. De medische term voor zo’n medicijn is cytostaticum (cytos=cel, stasis=stilstand). Bij het behandelen van uw wrat(ten) wordt het middel in een hele kleine hoeveelheid ingespoten op de plek waar de wrat zit.

De behandeling

Hoe bereidt u zich voor?

Twee dagen voor dat u wordt behandeld, moet u eventueel eelt van uw wrat weghalen. Dat kunt u doen met een eeltschaaf of eeltrasp.

Hoe verloopt de behandeling?

U wordt behandeld op de dagbehandeling oncologie, route 144. Omdat injecteren van bleomycine pijnlijk is, kan soms gekozen worden voor een verdovende injectie vooraf onder de wrat. Daarna wordt de bleomycine in de wrat gespoten.

Heeft u meerdere wratten dan kunnen die niet altijd tegelijk behandeld worden. Als u bijvoorbeeld op allebei uw voetzolen wratten heeft, dan behandelen we één voet tegelijk. Dit doen we omdat u last kunt krijgen van napijn.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als de bleomycine is ingespoten, krijgt u een pleister op de wrat. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kunt een week tot tien dagen last hebben van een brandend en kloppend gevoel. Heeft u veel last van pijn, neem dan paracetamol. Kom absoluut NIET aan de behandelde wrat! Ga niet over de pijnlijke plek wrijven of krabben.

De behandelde wrat zal eerst rood worden en opzwellen. Soms ontstaat een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft af. Dit kan een paar weken duren. Meestal blijven er geen littekens achter.

  • De eerste dag na de behandeling mag u niet douchen.
  • Heeft u heftige pijn, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. Doe dat ook als u ongerust bent of ergens over twijfelt.

Zijn er bijwerkingen?

Er bestaat een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken, dat merkt u omdat de plek rond de wrat rood wordt en warm aanvoelt. Ook dan belt u naar de polikliniek dermatologie: 0413 – 40 19 29.

Heeft de behandeling succes?

Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten blijft na één tot drie behandelingen weg. Heel soms komt een wrat toch terug. In dat geval neemt u contact met ons op om te overleggen wat we kunnen doen.

Controle

Meestal wordt u na zes weken gebeld voor evaluatie van het resultaat.

Wanneer mag u niet met bleomycine worden behandeld?

  • Als u overgevoelig bent voor bleomycine
  • Als u zwanger bent of als u denkt zwanger te zijn
  • Als u borstvoeding geeft
  • Als de wrat vlak bij de nagels zit, kunt u ook niet met bleomycine worden behandeld, want de kans bestaat dat uw nagel dan misvormd wordt

Belangrijk

De hoeveelheid bleomycine waarmee u wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen uit voorzorg om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet en stel ze aan uw behandelend dermatoloog of verpleegkundige. Op werkdagen kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29.

Maakt u zich zorgen na de behandeling dan is de dienstdoende dermatoloog bereikbaar buiten werktijden via de receptie van het ziekenhuis 0413 – 40 40 40