Skip to Content

Bevallen in bad

Het is mogelijk om in bad te bevallen en/of de weeën op te vangen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan door een hogere productie van o.a. het hormoon oxytocine. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen.

Hoe werkt een badbevalling?

Vanaf het moment van de ontsluitingsfase kun je in het bad stappen. Het warme water geeft verlichting op de krachtige weeën in de actieve fase van de bevalling. Daarnaast zorgt het water ervoor dat je makkelijker verschillende houdingen kunt aannemen, wat de ontsluiting en indaling bevordert.

Na 90 minuten heeft het warme water, hormonaal gezien, vaak de piek van optimale verlichting gegeven. Dit kan een reden zijn om even uit het water te komen. De blaas kan dan geleegd worden en de verloskundige kan eventueel inwendig onderzoek doen.

De controles kunnen ook in het bevallingsbad gedaan worden. De verloskundige kan met haar doptone naar het hartje luisteren. Bij een badbevalling in het ziekenhuis kan onderwater een draadloos CTG gebruikt worden. Om goede CTG registratie te kunnen waarborgen is de kans groter dat er gebruik gemaakt moet worden van een schedel-electrode, dit wordt altijd in overleg met je besloten.

Tijdens de bevalling staat het opblaasbare bevalbad bij jullie thuis of in de verloskamer in Bernhoven. Het water wordt op een constante aangename temperatuur gehouden, door af en toe water te wisselen.

De bevalling zelf kan in sommige gevallen ook plaatsvinden in het bad. De geboorte van de moederkoek zal, nadat we de navelstreng hebben laten uitkloppen, in principe op bed plaatsvinden. Zo kunnen we het bloedverlies beter in de gaten houden.

Het water moet met behulp van het zeefje zo helder mogelijk gehouden worden, zodat we goed zicht houden. Je kunt ontlasting of bloedstolseltjes hiermee uit het water verwijderen. Als het water toch troebel of vies blijft, kom je uit bad en verversen we het water.

We houden je temperatuur goed in de gaten als je in bad zit.

Thuis

Als je thuis het bevalbad wilt gebruiken moet je deze zelf bestellen via je eigen verloskundige of bij www.bevallingsbaden.nl. Overleg met je verloskundige welke spullen je kunt bestellen. Bij www.bevallingsbaden.nl betaal je ongeveer €210,00 - €275,00.

Om veilig thuis in bad te bevallen is het noodzakelijk om een bed (70- 80cm hoog) in dezelfde kamer als het bad te hebben staan. Er moet genoeg (loop)ruimte om het bad heen zijn voor de verloskundige en kraamzorg, zodat we goed ons werk kunnen doen.

Indien je het pakket voor een thuisbevalling hebt besteld en onverwacht naar het ziekenhuis gaat kun je het pakket meenemen als het nog niet gebruikt is. De maat van het bad moet dan wel gelijk zijn. In Bernhoven is het bevalbad aanwezig, maat mini (zie afbeelding)

Bernhoven

Als je in Bernhoven het bevalbad wilt gebruiken kan dat zonder te reserveren. Tijdens de bevalling kun je aangeven dat je graag in bad wilt. Je partner kan niet mee in bad. Op 5 verloskamers kan het bad op de kamer worden gezet. Er zijn 2 verloskamers waar het bevalbad niet makkelijk past. Er is hierdoor een hele kleine kans dat je geen gebruik van het bad kunt maken.

Voor het bevalbad zelf betaal je niks extra. Je kunt een pakket op de verloskamer kopen. Het pakket bestaat uit een aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een persoonlijke hoes. De pomp kun je als je dit wenst mee naar huis nemen. De kosten zijn €90,00.

Het bevalbad (maat mini) dat in Bernhoven wordt gebruikt

Thuis en ziekenhuis

Als je graag in bad zou willen bevallen dan kun je dit op het spreekuur al bij je verloskundige of gynaecoloog aangeven. Samen zullen jullie dan bekijken of het in jouw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen.

De verloskundige die de bevalling begeleidt, kan besluiten dat het toch beter is voor de gezondheid van jezelf en/of je kind om op het (verlos)bed te bevallen. Jouw veiligheid en die van je kind heeft altijd de eerste prioriteit. Het klinisch oordeel van de verloskundige gaat boven alles. Aangezien we je zo goed en veilig mogelijk willen begeleiden, verwachten we ten alle tijden medewerking van jullie als wij je verzoeken om uit bad te komen.

Rol van de partner

Wij vinden het fijn als je partner of degene die bij je bevalling is helpt om het bad op te zetten, de persoonlijke hoes erin te plaatsen en het bad te vullen met water. Dit duurt ongeveer een uur. Ook
kan je partner je helpen bij het in en uit bad stappen en makkelijk bij het bad zitten om je te ondersteunen en indien gewenst te masseren.

Wanneer kun je niet in het bevalbad bevallen?

In de volgende situaties raden wij af om in bad te bevallen

Ontsluiting:

 • De harttonen van het kind niet goed kunnen registreren
 • Als moeder koorts heeft >38 graden, of er andere tekenen van infectie zijn
 • Pijnstilling middels ruggeprik of pethidine of remifentanil
 • Zorgelijke hartslag van de baby waarvoor actie vereist is
 • Als de hartslag van de moeder geregistreerd moet worden (hart patiënten)
 • Zwangerschapsvergiftiging (in ieder geval indien er medicatie via het infuus wordt toegediend)
 • Bij bloed overdraagbare aandoeningen (HIV/hepatitis etc) of indien dit onbekend is
 • Gebroken vliezen en nog geen goede weeën
 • Diarree

Uitdrijving (alle bovenstaande plus):

 • Baby in stuitligging
 • Tweelingzwangerschap
 • Indicatie kunstverlossing (niet vorderende baring, of bij twijfel over de conditie van uw baby)
 • Schouderdystocie bij een vorige bevalling
 • Lichaamsgewicht moeder > 125 kilo of niet mobiel genoeg om zelf uit bad te komen
 • Vroeggeboorte <36 weken
 • Diabetes mellitus met insuline
 • Zwangerschapsdiabetes met daarbij verdenking op een groot kind
 • Geschat gewicht van de baby> 4500 gram
 • Baby met contra-indicatie voor watergeboorte (bijvoorbeeld bij verwachtte aangeboren afwijkingen bij de baby)
 • Voorgeschiedenis van ruim bloedverlies, afhankelijk van hoeveelheid en oorzaak (ter overleg tussen zorgverlener en zwangere)

Heb je vragen?

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met je verloskundige.