Skip to Content

Blaasonderzoek (cystografie)

Je behandelend arts heeft voor jou een röntgenonderzoek van de blaas en de plasbuis (= urinebuis) aangevraagd. In medische taal noemen we dit onderzoek cystografie of mictiecystogram (MCG).

Bij dit onderzoek worden jouw blaas en plasbuis met behulp van röntgenstraling en een contrastmiddel onderzocht. We kijken naar afwijkingen (vernauwingen) in de plasbuis en of er mogelijk urine terugstroomt van de blaas naar de nieren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan. Door het inbrengen van het slangetje (catheter) in de blaas kan soms een blaasontsteking optreden.

Voorbereiding

  • Vanaf een uur voor het onderzoek mag je niet meer naar het toilet. Voor het onderzoek is het nodig dat er een beetje urine in de blaas zit. Indien je een blaascatheter hebt is dit niet voor jou van toepassing.
  • Bij menstruatie kan het onderzoek gewoon doorgaan. Als je dit zelf erg vervelend vindt, kun je de afspraak verzetten.
  • De contrastvloeistof die je krijgt tijdens dit onderzoek heeft mogelijk ook invloed op uitslagen van urineonderzoek. Wanneer je urine bij het laboratorium moet inleveren, kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 3x 24 uur ná het onderzoek.

Onderzoek

Melden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je halen uit de wachtruimte en vertelt je wat er gaat gebeuren. In het kamertje naast de onderzoekkamer kleed je je uit. Je onderlichaam moet ontbloot worden, het bovenlichaam niet. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven de onderzoektafel hangt een apparaat, dat de foto’s maakt. De radioloog brengt via de plasbuis een dun slangetje (catheter) in de blaas. Het inbrengen van het slangetje is (in principe) niet pijnlijk. Vervolgens laat de radioloog via het slangetje contrastvloeistof in de blaas lopen. Door deze vloeistof wordt de blaas zichtbaar op de foto's. Als de blaas vol is, wordt het slangetje verwijderd en worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Wanneer het nodig is om ook foto's van de urinebuis te maken, zal tijdens het onderzoek aan jou worden gevraagd om te plassen. De foto’s worden dan gemaakt tijdens het plassen. Hiervoor wordt de tafel waar je op ligt wat rechtop gezet. Vrouwen krijgen vervolgens een soort opvangzakje tussen de benen geklemd en mannen een urinaal (fles). Na het maken van de foto's kun je op het toilet eventueel de rest van de contrastvloeistof uitplassen. Tenslotte maakt de radioloog of laborant nog een foto van de lege blaas.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Door het inbrengen van het slangetje (catheter) kan na afloop van het onderzoek de plasbuis geïrriteerd zijn. Daarom is het belangrijk na het onderzoek een dag extra veel te drinken om de blaas goed door te spoelen. Dit is een goede manier om een blaasontsteking te voorkomen.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan verstuurt de radioloog een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt. Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal Mijn Bernhoven.

Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heeft u nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62