Skip to Content

Bloeddrukmeting - 24 uurs

In overleg met de behandelend arts is afgesproken dat u een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt. Bij dit onderzoek wordt gedurende ongeveer 24 uur regelmatig uw bloeddruk gemeten. Dat betekent dus dat de tijd enigszins kan afwijken, soms is het wat minder, soms een klein beetje langer dan 24 uur. In deze folder kunt u nog eens nalezen hoe het onderzoek verloopt en welke instructies u moet opvolgen.

Waarom een 24-uurs bloeddrukmeting?

Dit onderzoek geeft informatie hoe het verloop van uw bloeddruk gedurende één dag is. Meestal wordt dit onderzoek voorgesteld als uw arts vindt dat uw bloeddruk gedurende langere tijd te hoog is.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor het onderzoek zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Op de dag van het onderzoek is het wel prettig als u gemakkelijk zittende kleding draagt. Het is handig als u een broekriem draagt. Hieraan kan de bloeddrukmeter bevestigd worden.

Waar moet u zijn?

 • Als het onderzoek is aangevraagd door de internist:
 • U meldt zich voor uw afspraak digitaal aan met uw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden.
  Na het aanmelden wordt u verwezen naar de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
  De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.
  Het onderzoek is op route 110.
 • Als het onderzoek is aangevraagd door de cardioloog of huisarts:
 • U meldt zich voor uw afspraak digitaal aan met uw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden. Na het aanmelden wordt u doorgestuurd naar de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
  De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.
  Het onderzoek is op route 110.

Hoe verloopt het onderzoek?

 • U krijgt een bloeddrukmeterband om uw arm zoals u die kent van uw normale bloeddrukmetingen. Aan deze band zit met een slangetje een klein apparaatje, ter grootte van een pakje papieren zakdoekjes. Dit apparaatje zit vervolgens in een tasje aan een ceintuur, zodat u het apparaatje om uw middel kunt dragen. Overdag meet het apparaatje elke dertig minuten uw bloeddruk, vanaf 22.00 uur, of vanaf het moment dat u naar bed gaat, gebeurt dat elke zestig minuten. Wanneer er een meting komt, kunt u dit horen aan een piepje.
 • Zo kunt u even tijd vrij maken om rustig te gaan zitten.Voor een goede meting is het belangrijk dat u uw arm ontspannen en stil houdt. Als de meting afgelopen is, hoort u een piepje. Als de meting niet goed gelukt is, probeert het apparaat het binnen twee minuten nog een keer. Bij de metingen na 22.00 uur wordt u niet gewaarschuwd met een piepje.
 • De eerste drie keer van de metingen, kunt u het resultaat van de bloeddrukmeting aflezen op het apparaatje. Hierna wordt de meting wel geregistreerd, maar is niet meer zichtbaar. U ziet dan alleen nog maar streepjes of niets. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken, voor dat apparaat is het normaal.
 • Als er een meting gaat plaatsvinden wordt de band op uw bovenarm vanzelf opgepompt. Bij de meeste mensen zit de band dan vrij strak. Het kan daarom zijn dat u dan tintelingen in uw vingers voelt. Als de meting verricht is, neemt de druk weer af en verdwijnen de eventuele tintelingen.

Belangrijk

Onderstaande voorschriften zijn belangrijk op te volgen:

 • De bloeddrukband en het apparaatje mogen niet nat worden. Dit betekent dat u tijdens het onderzoek niet mag zwemmen, douchen of in bad gaan.
 • De bloeddrukband om uw bovenarm mag u niet zelf verstellen. Alleen als de band los zit, kunt u de band weer even strak vastzetten als voorheen.
 • Tijdens de 24-uurs meting mag u alle dingen doen die u normaal ook zou doen (zoals bijvoorbeeld sporten).

Hoe moet u het apparaat inleveren?

U zet het apparaat uit door de blauwe knop in te drukken, waarna u de bloeddrukmeter los kunt maken. Dan levert u de recorder in bij route 110 op de afgesproken tijd.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De resultaten van het onderzoek zijn niet meteen bekend. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Als er voor u nog geen vervolgafspraak is gemaakt, kunt u zelf een afspraak maken met uw behandelend arts.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze gerust aan uw behandelend arts of een medewerker van de polikliniek.

 • Polikliniek interne geneeskunde: 0413 - 40 19 41 route 120
 • Polikliniek cardiologie: 0413 - 40 19 23 route 120