Skip to Content

Bloeddrukmeting (weekbloeddrukmeting)

In overleg met de behandelend specialist is afgesproken dat u zeven dagen lang een bloeddrukmeter mee naar huis krijgt. U gaat dan twee keer per dag uw bloeddruk meten. In deze folder leest u hoe u dat moet doen. Deze meting in uw eigen thuissituatie laat zien hoe het met uw bloeddruk is gesteld gedurende zeven dagen.

Hoe te beginnen?

U hebt een bloeddrukmeter en een logboek mee naar huis gekregen. Wat we u in deze folder uitleggen over zelf uw bloeddruk meten kunt u ook bekijken in onze voorlichtingsvideo.

Wanneer meten?

U gaat 2x per dag uw bloeddruk meten. 's Morgens tussen 6-9 uur en 's avonds tussen 18-21 uur. Buiten deze tijden zal de bloeddrukmeter niet meten. Zorg dat u geplast heeft zodat uw blaas leeg is want een volle blaas geeft een hogere bloeddruk. Als geheugensteuntje en voor de regelmaat is het belangrijk om het zelfde tijdstip s 'ochtends en s 'avonds aan te houden tijdens deze week.


Hoe te meten?

Als u een meting doet, neem er dan de tijd voor. Ga ontspannen zitten.

  • Maak de bloeddrukband vast om uw bovenarm, let op dat het slangetje naar beneden loopt langs uw elleboogplooi. Gebruik gedurende de week de zelfde bovenarm.
  • Druk op de ON/OFF knop (rechts onder) om de meting te starten.
  • Druk op de ON/OFF knop (rechts onder) om de meting te starten. Knopà 0/½
  • Hierna pompt de bloeddrukband zich automatisch op. Ontspan, beweeg niet en span uw armspieren niet. Zet u benen naast elkaar op de grond, adem normaal en praat niet.
  • Wanneer de juiste druk is bereikt, stopt het pompen en daalt de druk langzaam.
  • Er volgt weer een pauze van 60 seconden, hierna volgt er weer een meting.
  • Wanneer de meting gelukt is ziet u het gemiddelde van deze twee metingen in het scherm verschijnen. De meting is dan geslaagd.
  • Wanneer de totale meting af is, dan kunt u de bloeddrukband af doen.

> U kunt de meting op elk gewenst moment onderbreken door op de ON/OFF knop te drukken (bijvoorbeeld wanneer u een ongemakkelijke of een onplezierige druk voelt)

> Meet alleen uw eigen bloeddruk en niet die van anderen. Deze worden anders ook opgeslagen in het geheugen


Logboek

In het tasje zit een logboek. Het is belangrijk dat u dit invult. Het is de bedoeling dat u hier opschrijft als er stressvolle situaties hebben plaats gevonden. Of als u bijvoorbeeld uw medicijnen vergeten bent in te nemen. Als er geen bijzonderhedenzijn, hoeft u ook niks op te schrijven en levert u het logboek leeg in. Dan weet de arts dat er geen bijzonderheden hebben plaats gevonden.


Inleveren apparaat

U levert de bloeddrukmeter op het afgesproken tijdstip in bij de receptie, (locatie Uden)


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw specialist.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder en/of het zien van de video met de uitleg nog vragen, stel deze gerust aan uw specialist of medewerker van de polikliniek. U kunt de poli bereiken van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 17:00

  • Polikliniek Interne Geneeskunde, route 120
  • 0413 - 40 19 41