Skip to Content

Borstvoeding of flesvoeding?

Ouder worden is een unieke ervaring, elke keer weer. In de zwangerschapsperiode moeten veel dingen geregeld worden bijvoorbeeld het werk, kraamzorg de geboortekaartjes of de babykamer. Vaak wordt één van de belangrijkste beslissingen uitgesteld tot na de bevalling: 'Welke voeding ga ik de baby geven: borstvoeding of flesvoeding?'. Veel beter is het om deze keuze eerder te maken. Daarom staan in deze folder de belangrijkste voor- en nadelen van borst- en flesvoeding nog eens naast elkaar.

Verschillen tussen borst- en flesvoeding

Het maken van een keuze tussen borst- of flesvoeding gebeurt meestal na het afwegen van voor- en nadelen. Bij deze keuze worden vaak de volgende aspecten in overweging genomen: medisch, praktisch en emotioneel.

Medische aspecten

Het grote verschil tussen moedermelk en flesvoeding zit vooral in de unieke samenstelling van moedermelk. Het lichaam van de moeder is gewend zich aan te passen aan de behoeften van het kind. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de lactatieperiode (de periode dat je borstvoeding geeft). Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid en samenstelling van de borstvoeding zich continue aanpast aan de behoefte van het kind, ook bij te vroeg geboren kinderen. Geen enkele borstvoeding is daarom gelijk van samenstelling.

Borstvoeding blijkt ook positieve effecten te hebben op de gezondheid van moeder en kind. Door het geven van borstvoeding trekt de baarmoeder samen waardoor de baarmoeder vlugger de oorspronkelijke grootte weer heeft. Ook beschermt moedermelk de baby onder andere tegen maag- en darmontstekingen, luchtweginfecties en zorgt voor een optimale hersenontwikkeling. Op langere termijn geeft moedermelk bescherming tegen multiple sclerosis, allergische aandoeningen (eczeen, astma) en bepaalde vormen van jeugdkanker.

Flesvoeding is in de Westerse samenleving een aanvaardbaar alternatief voor moedermelk. Er zit alles in wat een kind nodig heeft. De gevaren van onzorgvuldig en onhygiënisch klaarmaken zijn in ons land beperkt. 

Praktische aspecten

Met moedermelk heb je altijd voldoende melk bij je, en op de juiste temperatuur. Sommige vrouwen vinden het vervelend om in het openbaar te voeden. Ze voelen zich belemmerd om weg te gaan. Vervelende kwaaltjes als stuwing en gevoelige tepels zijn normaal, maar verdwijnen vanzelf (vaak binnen enkele dagen). Stuwing is immers een natuurlijke aanpassing van de moeder om te kunnen voldoen aan de veranderende behoefte van het kind.

Wanneer de moeder iets wil doen zonder dat de baby erbij is, is het geven van borstvoeding niet zo praktisch. Het afkolven van moedermelk kan dan uitkomst bieden.

Het grote voordeel van flesvoeding is dat je het voeden ook aan anderen kunt overlaten. Ook kan de vader direct al bij deze zorg betrokken worden. Flesvoeding heeft ook een paar nadelen: je moet het kopen, het kost relatief veel geld, je moet eraan denken om voldoende mee te nemen, het altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten. 

Emotionele aspecten

Zelfvoeding geeft de meeste vrouwen een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Het lichamelijk contact met je kind geeft een speciale binding. Voor vaders is het soms moeilijk dat zij hun kind niet kunnen troosten. Huilende en hongerende kinderen vinden hun troost immers bij moeders aan de borst.

Vragen?

Twijfel je over je keuze? Bespreek dit dan met je verloskundige, arts of een verpleegkundige van de kraamafdeling. 

Voor meer informatie over borstvoeding kun je terecht bij: