Skip to Content

Botuline toxine injecties (cosmetisch)

Botuline toxine injecties worden gebruikt om bepaalde spieractiviteit te verminderen. In de geneeskunde wordt het middel al jaren gebruikt om bijvoorbeeld spastische spieren te laten verslappen of als bestrijding bij chronische hoofdpijn. Informatie over Botox® en Dysport®

Wat is botuline toxine?

Botuline toxine is een middel dat gebruikt wordt om bepaalde spieractiviteit te verminderen. In de geneeskunde wordt het middel al jaren gebruikt om bijvoorbeeld spastische spieren te laten verslappen of als bestrijding bij chronische hoofdpijn. In de medische cosmetiek wordt botuline toxine gebruikt om de spieractiviteit en daarmee de actieve rimpelvorming van onder andere het voorhoofd en rond ogen te verzachten. In de volksmond is botuline toxine beter bekend als Botox. (Botox®)

Hoe werkt botuline toxine?

Botuline toxine wordt direct in de spier ingebracht en zorgt ervoor dat de zenuw de betreffende spier (tijdelijk) niet meer  kan activeren. Dit effect treedt enkele dagen tot 2 weken na de behandeling op en houdt enkele maanden aan. Hierna is botuline toxine uitgewerkt.

Voor wie is botuline toxine geschikt?

Een behandeling met botuline toxine is geschikt voor mensen met rimpels door het veelvuldig gebruik van bepaalde spieren. Bijvoorbeeld bij veel fronsen, wenkbrauwen optrekken of lachrimpeltjes  rond de ogen. Door dit veelvuldig gebruik van deze spieren, slijten er rimpels in de huid.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling hangt af van de grootte van het gebied dat je wilt laten behandelen en varieert meestal tussen de vijftien en dertig minuten.

Is de behandeling pijnlijk?

Botuline toxine wordt met een klein injectienaaldje in de huid gebracht. De meeste mensen ervaren de inspuiting niet als pijnlijk. Na de behandeling kan de huid wat gevoelig zijn.

Hoe zie ik er uit na de behandeling?

Meestal ziet de huid er na de behandeling normaal uit; op de plek van de injectieprik kan een lichte roodheid of een kleine zwelling ontstaan. Dit verdwijnt meestal binnen het uur. Soms kan in het behandelde gebied een blauwe plek ontstaan. Dat is tijdelijk en verdwijnt vanzelf.

Mag ik na de behandeling meteen weer alles doen?

De eerste twee tot vier uur moeten de behandelde spieren actief worden aangespannen (veel lachen, fronsen of het voorhoofd optrekken).

Liggen of bukken moet je de eerste twee tot vier uur na de behandeling niet doen.

Ook moet je de eerste dagen forse druk op de behandelde plek voorkomen.

Mag ik na de behandeling weer in de zon?

Ja dat mag direct na de behandeling.

Hoelang blijft het effect van botuline toxine aanwezig?

Het effect van botuline toxine begint enkele dagen na de behandeling en is na 2 weken optimaal.

Hoe lang het blijft werken en wat het resultaat is verschilt van persoon tot persoon. Botuline toxine werkt 3 tot 6 maanden, daarna verdwijnt het effect. Na deze periode kan de behandeling herhaald worden. Vaak is het zelfs zo dat na meerdere behandelingen het resultaat langer aanhoudt.

Zijn er risico’s en problemen?

Zeer zelden kan het bovenste ooglid iets gaan hangen. Dit trekt meestal in enkele weken bij en kan behandeld worden met oogdruppeltjes.

Ernstige risico’s en problemen door botuline toxine komen zeer zelden voor.

Let op: bij patiënten met een neurologische voorgeschiedenis zoals spierzwakte, dysfagie (=slikproblemen) of aspiratie (=inademingsproblemen) moeten voorzichtig zijn met gebruik  van botox. Heb je problemen met slikken, praten of ademen roep dan medische hulp in.

Welke gebieden kunnen met botuline toxine behandeld worden?

Met name het bovenste gedeelte van het gezicht kan goed met botuline toxine behandeld worden, zoals het voorhoofd, fronsrimpel en de kraaienpootjes rond de ogen. Daarnaast kunnen er redenen zijn voor botuline toxine behandeling van het onderste deel van het gezicht zoals rimpels rond mond en putjes in de kin.

Let op: Het niet naleven van gegeven instructies kan van invloed zijn op het resultaat van de behandeling.

Wat kost een behandeling met botuline toxine?

De behandeling wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Wat de behandeling kost hangt af van het aantal te behandelen plaatsen. Bijvoorbeeld: de fronsrimpel is 1 plek, de lachrimpels rond beide ogen zijn samen 1 plek. Per plek kost een behandeling € 180,- inclusief BTW. Een tweede en derde plek behandelen in een zelfde afspraak zijn iets goedkoper.

Als er problemen optreden, dan kun je soms terecht bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding van de behandeling.

Je betaalt de behandeling direct na afloop ervan per pin of contant.

Kun je onverhoopt niet naar de afspraak komen? Bel dan minstens één dag van tevoren de afspraak af. Als je de afspraak niet op tijd afzegt brekenen we de onkosten aan je door. 

Contact met dermatologie

Bij vragen of problemen kun je contact op te nemen met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren bel je naar 0413 – 40 19 29; Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 – 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

Verklaring behandeling botuline toxine

Ik heb de informatie mondeling en schriftelijk gekregen.

Deze heb ik begrepen en ik ga akkoord met de behandeling.

 

Naam:                                                 Geboortedatum:                                            

 

 

 

Datum:                                               Handtekening: