Skip to Content

BRMO-positief, en dan?

Uit kweekonderzoek is gebleken dat u een BRMO-bacterie bij u draagt. In deze folder leest u wat dat is en welke gevolgen dat voor u heeft.

Wat is BRMO?

BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistent Micro Organisme. Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie. Een veel voorkomende BRMO is bijvoorbeeld ESBL. ESBL is dan weer de afkorting van Extended Spectrum Beta Lactamase. Dit is een stofje dat bacteriën kunnen maken.

Het bijzondere aan een resistente bacterie is niet de bacterie zelf. Het is een gewone bacterie die iedereen bij zich kan dragen. Het bijzondere is dat de bacterie ongevoelig is voor een of meerdere veel gebruikte antibiotica. Mocht een BRMO-bacterie een ontsteking veroorzaken, dan moet deze ontsteking met andere middelen behandeld worden.

Wat betekent dit voor u?

Tijdens uw opname betekent dit voor u het volgende:

  • U verblijft op een eenpersoonskamer.
  • De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en contact met u hebben, (bijvoorbeeld bij de verzorging) dragen een schort en handschoenen.
  • Wanneer u voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de BRMO-bacterie tegen te gaan.

U kunt de BRMO-bacterie spontaan kwijtraken of de bacterie verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Bent u drager van de bacterie zonder dat u daar last van heeft, dan wordt aangenomen dat u na 1 jaar de BRMO-bacterie niet meer bij u heeft.

Vele soorten bacteriën

Iedereen draagt vele soorten bacteriën met zich mee, bijvoorbeeld in de neus, de darmen en op de huid. Meestal zijn deze bacteriën nuttig. Ze kunnen ons bijvoorbeeld beschermen tegen andere bacteriën die ziekmakend zijn.
U bent besmet met een BRMO-bacterie. Of u daar ziek van wordt, hangt vooral af van uw weerstand. Gezonde mensen hebben over het algemeen een prima weerstand. Maar als u door een ziekte of door uw leeftijd wat verzwakt bent, kunt u wel last krijgen van de besmetting. Dan kan het nodig zijn om u met antibiotica te behandelen.

De kans dat er een infectie bij iemand onstaat is in het ziekenhuis veel groter dan thuis. Dat komt omdat er in het ziekenhuis veel mensen met een verminderde weerstand dicht bij elkaar zijn. Daarnaast zijn er ook meer bacteriën, omdat de meeste mensen in het ziekenhuis ziek zijn. Omdat bij u een BRMO-bacterie is aangetroffen, is het mogelijk dat er tijdens uw verblijf in het ziekenhuis extra maatregelen genomen worden. Het doel van de extra maatregelen is dat we verspreiding van de bacterie naar andere patiënten in het ziekenhuis willen voorkomen.

Bezoek

Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Bij het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handalcohol. Bezoekers mogen na het bezoek aan u ook andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken. Kinderen mogen alleen onder begeleiding bij u op bezoek.

Maatregelen thuis

Voor uw huisgenoten of mensen die thuis bij u op bezoek komen zijn geen maatregelen nodig. Wordt u behandeld door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een wijkverpleegkundige? Dan moet u hen tijdig melden dat u besmet bent met een BRMO-bacterie. Er zullen dan zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Vragen

Bent u (of uw familielid) patiënt in Bernhoven en heeft u na lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Hygiëne en Infectiepreventie in Bernhoven, telefoonnummer (0413) 40 89 99.

Video

Hier kunt een video bekijken die u informeert over BMRO